Министар-Дачић-на-Министарском-савету-ОЕБС



(Last Updated On: December 1, 2023)

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић присуствовао је Министарском савету ОЕБС у Скопљу и том приликом се обратио присутнима.

Обраћање министра Дачића преносимо у целости:

“Поштовани председавајући,

Екселенције,

Уважене колеге,

Желео бих да, на почетку свог обраћања, изразим захвалност нашем суседу, Републици Северној Македонији, и председавајућем ОЕБС министру Бујару Османију на посвећености и уложеним напорима током године коју можемо окарактерисати као најтежу у историји ове Организације. Такође, захваљујем се на гостопримству и одличној организацији Министарског савета у Скопљу.

Поштоване колеге,

У септембру смо се, током ојачаног заседања Сталног савета, сагласили у оценама да је у нашој Организацији, али и шире, наступила клима растућег неповерења, која је довела до одсуства суштинског дијалога међу државама учесницама и која прети да засени све што смо постигли током готово пола века њеног постојања. Иако су ова деградација поверења и одсуство разумевања на делу већ годинама, рат у Украјини је довео до отворене политичке конфронтације и готово повратка на хладноратовску реторику, што представља опасност за све грађане Европе.

Суочени смо са највећим проблемима у функционисању организације, немогућношћу постизања консензуса око кључних питања и опасношћу да ће ОЕБС ући у нову институционалну кризу.

Уверен сам да ћемо данас, сви заједно, показати довољно мудрости и политичке воље да превазиђемо комплексну ситуацију у којој се Организација налази.

У том смислу, потребно је да усвојимо одлуке које ће трасирати пут решавању кључних питања за функционисање Организације – редовни циклус избора председавајућих, стабилност институција, као и благовремено усвајање одрживог буџета. Хајде да направимо искорак, хајде да покажемо да јесмо једна од ретких међународних организација која је способна да се успешно бори са свим изазовима које носи данашње време.

Република Србија остаје посвећена том циљу и са своје стране ће наставити да буде конструктиван партнер и пружа пун допринос јачању Организације.

Уважене колеге,

Из искуства моје земље, али и региона којем припада, издвојио бих присуство ОЕБС на терену као драгоцену специфичност ове међународне организације. Иако је наш регион значајно одмакао на путу спровођења свеобухватних реформи, ОЕБС још увек има значајну улогу у подршци институцијама, јачању демократског капацитета наших земаља, као и даљем развоју регионалне сарадње, а што доприноси укупној стабилности региона.

Изузетно ценимо допринос Мисије ОЕБС у Републици Србији нашем реформском процесу који траје више од две деценије и изузетној сарадњи која је од почетка била заснована на партнерским односима.

Такође, желео бих да истакнем сарадњу са Мисијом ОЕБС на Косову и Метохији, засновану на међународном статусно неутралном присуству у Покрајини, са мандатом базираним на резолуцији Савета безбедности УН 1244. Нажалост, положај Срба на простору Косова и Метохије је тежи него икада раније. Желео бих да искористим и ову прилику да укажем да се Срби на Косову и Метохији суочавају са све озбиљнијим облицима институционалне и верске дискриминације, угроженом безбедношћу и економском неизвесношћу. Поменућу само неке од актуелних проблема са којима се наш народ на Косову и Метохији суочава – право на гласање и учешће на предстојећим парламентарним изборима у Србији им је одузето од стране привремених институција самоуправе у Приштини, а недавно је дошло и до неодговорног померања спомен плоче српским војницима у Приштини.

Безбедносна ситуација у Покрајини представља разлог за дубоку забринутост, те сматрам да једино снажно међународно присуство које поштује међународна правна документа, може гарантовати безбедност за све грађане у  Покрајини. Упркос упорном одбијању Приштине да испуни своје давно преузете обавезе, Београд остаје привржен процесу дијалога, који се води под покровитељством Европске уније и очекује да ће сви до сада договорени споразуми бити без даљег одлагања спроведени.

Такође, остајемо посвећени чланству Европској унији, као свом главном спољнополитичком приоритету.

На крају, желео бих да захвалим нашим домаћинима на уложеним напорима током ове године и да нашем будућем председавајућем Републици Малти пожелим много успеха и понудим нашу пуну подршку током обављања овог значајног задатка током 2024. године.

Хвала на пажњи.

Read More