Одржане-политичке-консултације-Србије-и-Мексика



(Last Updated On: March 5, 2024)

VII састанак механизма билатералних политичких консултација између Министарства спољних послова Републике Србије и Секретаријата спољних послова Сједињених Мексичких држава одржан је у Београду, 4. марта 2024. године.

Делегацију Министарства спољних послова Републике Србије предводила је в.д. помоћника министра за билатералну сарадњу амбасадор Тамара Растовац Сиамашвили, а делегацију Секретаријата спољних послова Сједињених Мексичких држава генерални директор за Европу Џенифeр Фелер.

У срдачноj и пријатељскоj атмосфери делегације два министарства разговарале су о  билатералним односима, сарадњи у оквиру међународних организација, ситуацији у региону и актуелним глобалним темама.

Обе стране су изразиле задовољство динамиком развоја билатералних односа које карактерише висок степен међусобног разумевања и подршке око приоритетних питања. Исказано је заједничко опредељење за интензивирање политичког дијалога, продубљивање економских веза, као и сарадње у области пољопривреде, културе, туризма, образовања и спорта.

Констатовано је да се међусобна сарадња шири и кроз успостављање братских односа између српских и мексичких градова и општина.

В. д. помоћника министра амб. Растовац Сиамашвили је изразила захвалност за доследну подршку Мексика територијалном интегритету Републике Србије.

Указано је на значај редовног одржавања политичких консултација два министарства спољних послова.

Read More