(Last Updated On: December 28, 2016)

СВЕЧАНА ПРОСЛАВА 90. РОЂЕНДАНА
С Т Е В А Н А Л А Б У Д О В И Ћ А
ЗАСЛУЖНОГ ГРАЂАНИНА ДЕМОКРАТСКЕ НАРОДНЕ РЕПУБЛИКЕ АЛЖИР

Београд, 26. децембар – Амбасада Алжира у Београду и Друштво пријатеља Алжира, у сарадњи са Музејом Југославије, вечерас, 28. децембра 2016. године, у 18 часова, у Музеју Југославије, свечано организује вече посвећено 90. рођендану Стевану Лабудовићу, сниматељу Алжирске револуције и заслужном грађанину Народне Демократске Републике Алжир.

Присутне ће поздравити Зоран Ђорђевић, министар одбране Републике Србије, а у име организатора, гостима ће се обратити Њ. Е. Абделхамид Шебшуб, амбасадор Алжира.
О Лабудовићу ће, у име Друштва пријатеља Алжира, говорити новинар Марко Јелић. Приказаће се журнали „Филмских новости“ из Алжирске револуције, а премијерно ће бити приказан и трејлер филма „Досије Лабудовић“, који припрема редитељка Мила Турајлић. У уметничком делу програма наступиће Градски женски хор „Барили“ из Пожаревца, који ће извести државне химне Србије и Алжира, а женска певачка група „Прело“ из Раковица певаће традиционалне песме са Косова и Метохије.

Стеван Лабудовић је фотограф и сниматељ „Филмских новости“, специјални извештач многих новинских агенција и телевизија Југославије. Његове филмске репортаже и фотографије о борбама алжирских револуционара за своју независност обишле су свет. Зато га „алжирска браћа“ сматрају равноправним борцем за ослобођење ове највеће земље афричког континента и арапског света.
За изванредне заслуге за победу Алжирске револуције, Лабудовић је добитник најзначајних одликовања и других признања Народне Демократске Републике Алжир, и један је од најзначајних пријатеља Алжира, о чему сведочи и кумство са бившим председником Алжира, Бумедијеном.
Његова камера, оригинални филмови и фотографије изложени су у сталној поставци војног музеја у Алжиру, а нове генерације Алжираца о њему уче у школској лектири из историје.
Поводом 50. година независности, председник Алжира Абделазиз Бутефлика, одликовао га је, а одликовање му је, на свечаности у Београду, 1. новембра 2012. године, свечано уручио Томислав Николић, председник Републике Србије.

Контакт:
Друштво пријатеља Алжира
Марко Јелић
0642846889
office@dpalzira.com
www.dpalzira.com