Monday, September 25, 2017

Beogradski krempita maraton – Fondacija Budi human i Ukus Beograda

Beogradski gastro vodič Ukus Beograda u saradnji sa fondacijom „Budi human“ organizuje „Krempita maraton“. Ovaj maraton je akcija koju je naš sajt počeo da sprovodi na samom početku rada 2015. godine uz jednostavnu ideju: na dan održavanja Beogradskog maratona, mi smo odlučili da se takmičimo u specijalnoj disciplini – jedenju krempita. Ove godine je došlo vreme, da zbog velikog interesovanja, ova akcija dobije novu dimenziju. U saradnji sa fondacijom ˝Budi human˝ pozivamo Vas da se priključite našem humanitarnom izazovu. Naša ideja jeste da se 22.04. u što većem broju beogradskih restorana krempita plaća SMS porukom na broj 3030 i time donira pomoć onima kojima je najpotrebnija. Ideja je naišla na odličan odziv kod restorana, a učešće su između ostalih potvrdili: Madera, Tabor, Klub Književnika, Tulip Inn, Id, Grafičar, Mozzarela Osteria, Ambar, Epigenia Wine&Tapas Bar, Cortyard Belgrade City Center, Milagro Zemun, Jazz Bašta, Balkon i mnogi drugi. Na vama je samo da 22. aprila ..

Predrag Krstić, restoran Sanctus – Tajni šef 007

Kao veliki ljubitelji hrane i kulinarstva, uvek volimo da iskoristimo priliku da proćaskamo sa kuvarima, koji su za nas poput super-heroja. Tako smo iskoristili i posetu novom hotelu Saint Ten i njihovom restoranu Sanctus da kuvara Predraga Krstića ispitamo o svemu što nas zanima, a retko imamo priliku da čitamo. Predrag je za nas bio inspirativan zbog svog iskustva i prilike koju ima da stvara gastronomske kreacije i prava mala remek dela za goste iz celog sveta, koji žele da uživaju baš na mestu gde je svoje beogradske dane provodio agent Duško Popov, koji je poslužio kao inspiracija za lik Džejmsa Bonda iz romana Iana Fleminga. Pročitajte šta je ono što inspiriše Predraga… Koja nacionalna kuhinja je po tebi najinspirativnija, a koja najteža za interpretaciju? Naša nacionalna kuhinja je za mene najveći izazov i ujedno može biti najteža. Posebno je izazovno kada je uklapamo sa drugim nacionalnim kuhinjama i, na primer, napravimo spoj srpske tradicionalne kuhinje sa azijskom ili inte..

Taverna Piatakia – Grčka u srcu Zemuna miriše na Paraliju

Bilo da vam je grčka obala omiljena letnja destinacija ili ne, njihovu kuhinju sigurna sam da svi volite. Grčko kulinarstvo je daleko više od girosa, koji možete kupiti na skoro svakom koraku. Ono je zapravo klasičan predstavnik mediteranske kuhinje: obiluje maslinama, sirom, mnoštvom povrća, ribe ili jagnjetine uz dodatak začinskog bilja. Još letos sam primetila grčku tavernu Piatakia, koja se nalazi u Zemunu i privukla me je njihova predivna bašta uz morski ambijent, te smo jedne hladne beogradske zimske večeri prijateljice i ja odlučile da unesemo duh Mediterana u život i uputile se tamo. Piatakia, u prevodu sa grčkog su – tanjirići, onakvi kakvi ukrašavaju zidove celog restorana. Enterijer čak i u zimskom periodu donosi dah Mediterana svojom dominantnom plavom bojom. Ako se zaželite prave grčke kuhinje u Beogradu, nemate veliki izbor. Pored mezzestorana Dvorište, ovo je druga destinacija na koju bismo vas uputili. I na samom početku naglašavam da je ovo neka beogradska verzija Par..
X