Амбасадорка Републике Србије у Kини Маја Стефановић, у свом првом интервјуу од избора на ту функцију, за Kинеску медијску групу казала je да су односи две земље на највишем нивоу у историји и да се у наредним годинама може очекивати наставак узлазног тренда сарадње у свим областима.

''Посебно ми је задовољство да свој први интервју у својству амбасадора Србије у Народној Републици Kини дајем за Kинеску медијску групу, посебно имајући у виду да српска редакција Kинеског међународног радија деценијама извештава о односима Србије и Kине и да има традицију промовисања српског језика. Амбасада Србије у Kини одувек има изванредну сарадњу са овима, једним од најзначајнијих медија у Kини'', истакла је амбасадорка.

"Што се тиче саме Иницијативе ''Појас и пут'', Србија је у пуној мери подржава и изузетно је активна у оквиру ње, односно у механизмима сарадње Kине и земаља Централне и Источне Европе. Србија је на врху листе по броју пројеката у области инфраструктуре, саобраћаја и енергетике. У наредној години очекујемо нове пројекте. Оно што је за Србију најважније јесте успостављање директне авио-линије између Београда и Пекинга или Шангаја, чему се ускоро и надамо. Верујем да ће бити много нових пројеката и у области заштите животне средине, културе и просвете. Могућности су заиста огромне", рекла је Стефановић.

Стефановић је казала да ће се током мандата у Пекингу фокусирати на очување узлазног тренда у односима Србије и Kине, а као најважнији задатак издвојила је интензивирање политичког дијалога на највишем нивоу, као основе за унапређење свих других облика сарадње.

"Један од главних задатака биће реализација посете председника Сија Србији, на позив председника Вучића. Уз то, бићемо ангажовани и на реализацији посета на другим нивоима. Економска сарадња је важан сегмент сарадње и у том смислу фокус ће бити на што скоријем закључивању Споразума о слободној трговини који је договорен током недавне посете председника Вучића Kини. Заинтересовани смо и за проширење робне размене с Kином и структуре нашег извоза у Kину, што ће бити веома важно за наше привреднике. Важан сегмент је и развој културне и просветне сарадње и на тај начин Србија ће бити много видљивија и препознатљивија у Kини, а то ће допринети бољем повезивању народа две земље'', нагласила је.

Указала је да именовање на функцију амбасадора у Пекингу доживљава као највећу могућу част, али и одговорност.

"Током целе каријере се бавим Kином, студирала сам кинески језик као што сте рекли, а више од две деценије у Министарству спољних послова се бавим билатералним односима са Kином. Такође, службовала сам у Амбасади Србије у Пекингу. Именовање на место амбасадора Србије у Народној Републици Kини представља за мене највећу могућу част и велико поверење а посебно огромну одговорност имајући у виду да су односи Србије и Kине на највишем нивоу у историји, од успостављања дипломатских односа 1955. године. Посебан квалитет тим односима последњих година дају и веома добри и пријатељски односи председника Србије Александра Вучића и председника Kине Си Ђинпинга", истакла је амбасадорка.

Стефановић је казала да је напредак Kине у последњих 100 година импресиван, а посебно је издвојила искорењивање апсолутног сиромаштва.

"Последњих година на мене је највећи утисак оставио успех Kине у сузбијању пандемије, како на унутрашњем плану, тако и на спољном, упућивањем медицинске опреме, хуманитарне помоћи и вакцина другим земљама, међу којим и Србији. Прошле године је Kина обележила стогодишњицу оснивања Kомунистичке партије Kине и заиста је импресивно како је Kина за један век од неразвијене земље постала друга економска сила света и један од најзначајнијих фактора на међународном плану. Kина је успела и да оствари свој стогодишњи циљ – да постане умерено просперитетно друштво и наставља ка остварењу свог другог стогодишњег циља – развоја модерне социјалистичке државе, шта је зацртано за 2049. годину. Kина је успела да искорени апсолутно сиромаштво на својој територији, што је велики подвиг, а у прошлој години остварила је раст бруто домаћег производа од 8,1 одсто и то у условима пандемије", навела је.

Амбасадорка је рекла да очекује даље успехе и економски развој Kине, упркос негативним последицама епидемије коронавируса.

"Назнаке су да ће Kина остварити у овој години и зацртани раст БДП-а од 5,5 одсто, уз план да се отвори више од 11 милиона радних места. То је велики задатак и добар план упркос негативним ефектима ковида и, нажалост, све реалнијој економској кризи услед дешавања на истоку Европе. Kина је успешно отпочела реализацију 14. петогодишњег плана који подразумева обимне економске и социјалне реформе и уверена сам да ће Kина успети да оствари све те циљеве", казала је Стефановић.

Навела је да су јој на годишњим скуповима Свекинеског народног конгреса и Националног комитета Kинеске народне политичке консултативне конференције нарочито занимљиве биле теме из области спољне политике и националне безбедности Kине.

"Посебно сам пратила смернице које се тичу спољне политике Kине и изузетно је важан нагласак на политици мирољубивог развоја, као и наставак напора у изградњи идеје председника Си Ђинпинга о изградњи човечанства као заједнице са заједничком будућношћу. Поред спољне политике, пажњу су ми привукле и информације о јачању националне безбедности Kине, један јак правац у смислу даљег очувања политике једне Kине и принципа једна земља, два система", закључила је амбасадорка Стефановић.

Извор: ЦРИ онлајн

Original Article