Aмбасадору Републике Србије у Словачкој Републици Момчилу Бабићу уручена је медаља Дрво мира, зa заслугe у промоцији мира, разумевања и пријатељства међу народима.

Медаља је уручена у поводу садње Дрвета мира, којом је обележена стогодишњица смрти српског краља Петра Првог Карађорђевића. Овај важан јубилеј обележила је словачка организација Серваре ет Манере, на челу са председником др Мареком Соболом, у сарадњи са Амбасадом Републике Србије у Словачкој Републици на српском војном гробљу из Првог светског рата, у Великом Међеру.

Медаљу дрво мира, коју је уручио оснивач пројекта ,,Дрво мира“ Марек Собола, добио је, такође, епископ Српске православне епархије Аустријске и Швајцарске, Његово Преосвештенство Андреј.
Догађају су присуствовали многи уважени гости: државни секретар Министарства спољних и европских послова Словачке Мартин Клус, епископ Српске православне епархије Аустријске и Швајцарске Његово Преосвештенство Андреј, амбасадор Србије у Словачкој Момчило Бабић, председник Трнавског региона Јозеф Вискупич, пуковник Јозеф Палуба, бискупски викар Војног ординаријата Словачке; градоначелник Великог Међера Ђерђо Холењи, као и оснивач пројекта Дрво мира и извршни директор организације Серваре ет Манере Марек Собола.

Присутни су били представници удружења Срба из Словачке, као и други многобројни пријатељи наше земље, а догађај су својим присуством улепшали почасна стража оружаних снага Словачке и добровољци у историјским униформама српске краљевске војске из Чехословачке легионарске. Садња је извршена под покровитељством Њ.К.В. Александра, који је свим присутним гостима упутио поздравно писмо.

На Српском војном гробљу у Великом Међеру почива преко 6000 сабораца Краља Петра, учесника у одбрани Србије на Церу, Колубари и другим стратиштима Првог светског рата. То су они јунаци који су очитавали лекције Хабсбуршким освајачима све до доласка надмоћније Немачке војске, потом заробљени и доведени да умру у овом „Логору смрти“. Стога је ово било најбоље место за обележавање стоте годишњице смрти Краља Петра.

Марек Собола је 2018. године основао пројекат Дрво мира, који је већ успешно имплементиран у 10 земаља на три континента,а дрво мира је до сада посађено у Узбекистану, Лихтенштајну, Словачкој, Великој Британији, Немачкој, Србији, Сједињеним Државама, Русији, Пољској и Аустрији.

Словачка пошта је издала поштанску марку посвећену 100. годишњици смрти краља Петра I Карађорђевића, а поводом садње Дрвета мира.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)