Вршилац дужности помоћника министра за безбедносну политику Дијана Иванчић разговарала је данас у Министарству спољних послова са замеником помоћника генералног секретара НАТО за политичке послове и безбедносну политику Хавиером Коломина Пиризом.

Амбасадор Иванчић је истакла да се 14. децембра ове године навршава 15 година чланства Србије у НАТО програму Партнерство за мир, те указала да су односи Србије са НАТО засновани на јасним премисама – партнерска сарадња на основама политике војне неутралности, без аспирација за чланство у Алијанси, али истовремено и отвореност да се даље унапређује политички дијалог и практична сарадња са НАТО у свим областима од заједничког интереса.

У разговору су размењена мишљења о могућностима за даље унапређење сарадње Србије са НАТО кроз расположиве механизме програма Партнерство за мир, актуелној ситуацији у региону, као и безбедносној ситуацији на Косову и Метохији.

Амбасадор Иванчић је указала да Србија подржава и високо цени ангажовање међународних безбедносних снага КФОР, као једине легалне војне формације у Покрајини, у стриктном, потпуном и непристрасном спровођењу мандата који је утврђен Резолуцијом СБУН 1244.

Нагласила је да је очување мира и стабилности региона и тражење решења за сва отворена питања кроз дијалог приоритетни циљ Србије.

Original Article

(Visited 2 times, 1 visits today)