Јутрос око четири сата српски возачи и камиони који су боравили данима на украјинско пољској граници пуштени су у Пољску и на путу су ка Србији, потврдио је за Танјуг амбасадор Србије у Пољској Небојша Кошутић.

Кошутић је рекао да је пре неколико дана успостављен званичан контакт са украјинским властима како би се овим српским држављанима помогло да напусте земљу и да је добијена информација да је на снази закон о ратној администрацији, по којем царина више није надлежна за случај наших возача, што је додатно административно компликовало ситуацију, а да је на крају цео случај решен више неформалним путем.

Он је на питање да ли постоје неке сличне ситуације са нашим возачима у Украјини навео да је реч о огромној земљи и да имамо изузетно велику трговинску размену са овим регионом, па да је тешко у овом тренутку поуздано знати да ли има још негде неких наших камиона који су блокирани, осим једног случаја са возачем који је блокиран надомак Кијева.

Кошутић је нагласио да је Србија нажалост морала да измести дипломатско представништво из Украјине, али да наша амбасада у Варшави као и Министарство спољних послова у Београду са украјинским властима раде на томе да се једном нашем возачу који је у Семиполки надомак Кијева омогући повратак у Србију.

Он је рекао и да велики број људи свакодневно прелази из Украјине у Пољску, и да је према последњим подацима то број од преко 1,1 милиона до сада, а да је цело пољско друштво максимално мобилисано да се помогне украјинским држављанима који долазе, као и да је реч углавном о женама, деци и старијим особама.

Извор: Танјуг

Original Article