Амбасадор Републике Србије у Турској Зоран Марковић изјавио је вечерас да су сви српски туристи који се налазе у Бодруму добро, да нико није угрожен, нити повређен, као и да нема драматичног развоја догађаја због пожара.

"Јутрос су два авиона са 300 српских грађана слетела у Бодрум, скоро сви су у својим хотелима. Три породице нису отишле у собе хотела које су резервисале, већ су премештене у друге хотеле, а у питању је између шест и 12 људи. Постоје још неке породице које су раније дошле и оне су премештене у друге хотеле привремено", рекао је Марковић за Тањуг.

Он наглашава да нису евакуисани само српски туристи, већ сви.

"Ради се о око 3.000 људи, углавном из Русије и Украјине, а евакуисани су из безбедносних разлога, јер ветар наноси дим ка хотелима, а могућа су и искључења струје током ноћи", додаје амбасадор.

"Од 98 пожара, 88 је под потпуном контролом, остало су мања жаришта, па се ватрогасци труде да и преосталих десет ставе под контролу. Руси помажу авионима, видим у турским медијима и да су се азербејџански ватрогасци прикључили. На сву муку око пандемије, појавили су се и пожари", констатовао је Марковић.

Он је поручио свим српским грађанима, уколико буде потребе да се јаве амбасади Србије у Анкари.

"Досад нико није позвао да затражи помоћ. Мој телефон је доступан 24 сата дневно, могу да ме позову, ми из амбасаде смо ту ако затреба. Ситуација се смирује, али истина, никоме није пријатно да види ватру на 500 метара од себе и црни дим како иде ка њему", каже Марковић.

Амбасадор је пренео да је досад страдало шест турских држављана, а како је рекао, један је страдао у Мармарису, двоје у селима на путу ка Анталији.

Kада је реч о страним туристима, додаје, нема настрадалих.

Извор: Танјуг

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)