Амбасадор Републике Србије у Букурешту Стефан Томашевић потврдио је за Танјуг да су српски камиони после вишедневног застоја данас почели да прелазе границу и да су се из Украјине преко Румуније упутили ка Србији.

Он је рекао да су возачи камиона потврдили да је раније данас један прешао границу, а више њих је у царинском терминалу.

"Морамо бити стрпљиви јер царињење неће ићи брзином којом се надамо, али је важно да је после неколико дана тај процес започет. И да ће камиони наших превозника полако кренути преко територије Румуније ка Србији", рекао је он.

Додао је да је деблокада резултат координираних активности Министарства спољних послова Србије, наших амбасада у Букурешту и Украјини и генералног конзулата у Темишвару.

Навео је и да се на решењу проблема радило и са представништвом Украјине у Букурешту, да је наше министарство радило са амбасадом Украјине у Београду, те да је сарадња остварена са румунским министарствима унутрашњих и спољних послова, чак и председништвом у Букурешту.

"Циљ је био да се агонија која траје неколико дана прекине. Да се омогући да камиони који превозе робу која је плаћена стигну у Србију. Kако би процедуре царинске биле окончане, а они наставили пут", објаснио је он.

Додао је да актери са српске стране прате ситуацију из минута у минут, да су са возачима и превозницима, те да ће се реаговати у складу са ситуацијом и помагати да се процес одвија неометано.

"Наставићемо да помажемо да се сви они који су заглављени данима нађу у Србији што пре", рекао је амбасадор.

Томашевић је казао да не може да гарантује да ће сви возачи током данашњег дана проћи границу.

Извор: Танјуг

Original Article