У оквиру редовних састанака са представницима америчког Конгреса, амбасадор Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама Марко Ђурић разговарао је са демократским конгресменима Билом Китингом и Геријем Конолијем.

Поред дискусије о актуелним дешавањима у међународној спољној политици и могућностима за даљи развој билатералне сарадње Србије и САД, амбасадор Ђурић информисао је конгресмене Китинга и Конолија о стању у недавно настављеном дијалогу Београда и Приштине под покровитељством Европске уније.

Ђурић је такође пренео озбиљну забринутост поводом све учесталијих инцидената, изгреда и напада на Србе и њихову имовину, као и црквена и културна добра на Косову и Метохији.

„Упркос обесхрабрујућим порукама које долазе из Приштине, наш тим на челу са председником Александром Вучићем и директором Владине канцеларије за Косово и Метохију Петром Петковићем наставиће да се залаже за стабилност и поштовање сваког договора. Београд је и на унутрашњем и на спољном плану доказао да држи реч и да је преговарачка страна од поверења”, нагласио је Ђурић.

Међу темама разговора били су и позитиван ток реформи и остварени успеси Србије на економском плану, а размењена су и искуства у спровођењу масовне вакцинације становништва и борби против вируса КОВИД-19.

Као представник савезне државе Масачусетс, конгресмен Бил Китинг председава Поткомитетом за Европу, Евроазију, енергетику и животну средину при Одбору за спољне послове у Представничком дому Конгреса, док је Гери Коноли председник Парламентарне скупштине НАТО и члан Спољнополитичког одбора, где представља савезну државу Вирџинију.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)