Амбасадор Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама Марко Ђурић разговарао је данас са демократском конгресменком Карен Бас, председавајућом Црног конгресног кокуса и чланицом Одбора за спољне послове у Конгресу САД.

Уз разговор о актуелним збивањима у региону и свету, великом овогодишњем јубилеју у нашој заједничкој историји, као и одличној динамици билатералног политичког дијалога, Ђурић је посебно указао на значај све интензивнијих активности на плану јачања економске сарадње Србије и САД.

Оценивши да економија представља област потпуног преклапања српских и америчких интереса, амбасадор Ђурић је искористио прилику да најави отварање трговинског представништва Републике Србије на западној обали САД, а конгресменки Бас, која у Конгресу представља Калифорнију, предочио је да планирано трговинско представништво представља јасан сигнал наше стране о посвећености даљем унапређењу односа са светском економском силом каква је САД.

Ђурић и Басова разговарали су и о значају глобалне солидарности у време пандемије заразне болести КОВИД-19, размене искустава и сазнања, као и донацијама вакцина које је Република Србија, поред земаља региона, упутила и афричким земљама.

С обзиром на то да се ове године, по идеји председника Александра Вучића, у нашој земљи обележава 60 година од настанка Покрета несврстаних земаља, амбасадор Ђурић упознао је конгресменку Бас са низом манифестација које ће Србија организовати тим поводом.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)