Амбасадор Србије у Украјини Аца Јовановић изјавио је да су у тој држави остали само грађани Србије који ту живе са породицама већ 15 или 20 година и позвао наше држављане који намеравају да напусте Украјину да се јаве амбасади.

Јовановић је за Радио-телевизију Србије рекао да је јуче једна српска породица отишла возом из Украјине, да железнице бесплатно возе према западу и да сви путници који се укрцају могу да оду из Украјине.

Амбасадор је навео да је јутрос још једна српска породица напустила Kијев у конвоју који су организовале Уједињене нације, а да је амбасада обавестила српске држављане са којима је у контакту да могу да се прикључе том конвоју и да оду из Kијева.

“У овом тренутку сада су ту само они Срби који су овде већ 15 или 20 година, који ту живе са породицама, немају где ни да оду или су се изместили у околину код пријатеља, у викендице, на нека места за која сматрају да су безбеднија”, рекао је амбасадор.

Kако је навео, амбасада је сталном контакту са српским држављанима и позива све који планирају да оду из Украјине да се јаве и да током путовања обавештавају амбасаду о проблемима на које наилазе.

Према његовим речима, јуче се амбасади обратио један српски држављанин који је на путу из Kијева до границе и излаза из Украјине заустављен ради контроле на 10 пунктова.

Амбасадор је пренео да је претходна ноћ у Kијеву била прилично мирна, да је синоћ било неколико детонација вероватно у тренуцима када је срушен телевизијски торањ, а да су се јутрос чуле детонације са удаљених места.

Јовановић је рекао да је Kијев скоро полупуст и да је јуче био велики притисак према излазима из града.

Извор: РТС

Original Article