Амбасадор Републике Србије у Турској Зоран Марковић учествовао је у емисији „Преко Балкана“ (Across the Balkans) која је емитована на каналу ТРТ Свет (TRT World), где је говорио о посети председника Вучића Анкари, билатералним односима Србије и Турске, као и о тренутној кризи у БиХ.

Амбасадор је истакао да данашњи билатерални односи не могу да се пореде са оним од пре 10 година, као и да је основа снажних билатералних односа управо везана за економију, где је посебно издвојио новоуспостављену авио линију на релацији Београд – Анкара.

Када је реч о регионалној сарадњи, као најважнији пројекат амбасадор је издвојио кружни аутопут Београд – Сарајево, који ће повезати две престонице, а истовремено и скратити пут Сарајево – Истанбул. Повезивање држава новим путевима биће вишеструко корисно и утицаће и на укупне билатералне односе.

На питање новинарке на који начин ће односи Београда и Анкаре утицати на кризу у Босни и Херцеговини, Марковић је рекао да је најважнија чињеница да председник Вучић и председник Ердоган поштују суверенитет и територијални интегритет БиХ, да Србија и Турска подржавају и поштују одредбе Дејтонског споразума који БиХ дефинише као два ентитета и три конситутивна народа, без мајоризације једних над другима.

Амбасадор је најавио одржавање трилатералног састанка, највероватније у мају ове године.

Када је реч о трговинској размени између Србије и Турске, у интервјуу је истакнуто да је она достигла две милијарде долара и да је нови циљ пет милијарди.

„Србија је једна од најбрже растућих економија у региону и шире, и видни економски напредак направио је од Србије место популарно за нове инвестиције и трговину уопште. Србија је задовољна и захвална турским инвеститорима, а наша амбасада у Анкари увек стоји свима на располагању, за сваку врсту помоћи која може бити потребна, “ рекао је амбасадор.

Original Article