Поводом 25. годишњице успостављања дипломатских односа између Србије и Азербејџана, која је обележена 21. августа, Министарство спољних послова Азербејџана приредило је изложбу фотографија на којима су приказани најважнији догађаји који су обележили досадашње билатералне односе.

Скупу су присуствовали представници Министарства спољних послова Азербејџана, Амбасаде Србије у Бакуу и других институција са којима је Амбасада остварила сарадњу, попут Народне скупштине Азербејџана, Универзитета за језике, Азербејџанске дипломатске академије, Државне миграционе службе, компаније ''Азвирт'' и других.

Изложбу је својим обраћањем свечано отворио заменик министра спољних послова Халаф Халафов, истакавши да је Србија једна од 12 европских земаља са којима је Азербејџан потписао документ о успостављању стратешког партнерства, што показује значај који Баку придаје односима са Београдом.

Говорећи о примерима добре билатералне сарадње на многим пољима, Халафов је посебно навео политичку, економску и трговинску сарадњу, као и ону у области културе и инфраструктуре, уз напомену да могућности за заједнички рад има и у другим секторима, попут енергетике и транспорта.

Амбасадор Србије у Бакуу Драган Владисављевић је, обраћајући се присутнима, подсетио да пријатељство и заједнички односи две земље сежу много пре 1997. године, када су и званично успостављени, као и да две земље и два народа веже слична судбина, како у прошлости, тако и данас. Иако су, током 25 година сарадње, две стране много постигле на билатералном плану, чињеница је да постоји још неоствареног потенцијала који треба развијати. У том смислу, српски амбасадор је обема странама пожелео да у наредних 25 година још више учврсте свој међународни положај, да сваким даном буду све успешније и јаче и да негују и снаже драгоцено и искрено пријатељство које постоји међу њима.

Присутни гости су, затим, били у прилици да погледају изложене фотографије којима су овековечени догађаји који су посебно обележили билатералне односе наше две земље, попут међусобних посета на високом нивоу и најзначајнијих међудржавних споразума.
Original Article