У оквиру пројеката посвећених обележавању 25. годишњице од успостављања дипломатских односа између Републике Србије и Републике Азербејџан, Амбасада Републике Србије у Бакуу је, у сарадњи са руководством државног историјско-архитектонског комплекса ''Ичеришехер'' (''Стари град''), приредила фото-изложбу под називом ''Манастири – културно, историјско и духовно наслеђе српског народа''.

Aмбасадор Републике Србије у Азербејџану Драган Владисављевић је на отварању изложбе истакао да она има за циљ да боље упозна и додатно зближи два народа, представљајући азербејџанској публици свет српских средњовековних манастира и фреско-сликарства, као деo српске културне и историјске баштине.

Амбасадор је навео да су многа од ових прелепих грађевина под заштитом Унеска и сврставају се у врхунска уметничка дела светског значаја.

Амбасадор Владисављевић је искористио прилику да захвали фотографима Републичког завода за заштиту споменика културе, Туристичке организације Србије и Српске православне цркве, без чијих фотографија ова изложба не би била могућа.

Гостима се обратио и председавајући државног историјско-архитектонског комплекса ''Ичеришехер'' Шахин Сејидзаде, који је говорио о значају изложбе за наставак и унапређење културне сарадње између две земље и изразио наду да ће сарадња музејског комплекса ''Ичеришехер'' и Амбасаде Републике Србије у Бакуу додатно ојачати традиционално пријатељство и односе наше две државе.

На изложби је приказано преко педесет фотографија најзначајнијих српских манастира, распоређених у три познате средњовековне школе архитектуре, као и неке од многобројних фрески које красе ове грађевине и које се могу сврстати међу најлепша уметничка дела тог доба.
Original Article