Амбасадор Републике Србије у Киншаси Мирољуб Јевтић посетио је имама Абдулајеа Уаселенгу, члана руководства Исламске заједнице Централноафричке Републике.

Имам Уаселенга је истакао да припадници Исламске заједнице у главном граду чине четвртину становника, док у појединим деловима главног града представљају већину.

Имам је додао да у Бангуију постоје 24 велике џамије у којима се клања петком, што говори о утицају ове религије на друштвени живот.

Имам Уаселенга је нагласио да припадници исламске заједнице своје односе са другим верским заједницама остварују преко Међурелигијског савета, посебног тела на нивоу државе основаног ради спречавања конфликата, одржавања међурелигијског дијалога, као и очувања међурелигијског мира.

Амбасадор Јевтић је имаму изнео да ће Република Србија настојати да допринесе одржању међурелигијског мира, као и да ће посебно истицати улогу Исламске заједнице на том пољу.

Ово је прва посета амбасадора Србије представницама једне верске заједнице у Централноафричкој Републици, где протестанти чине апсолутну већину.

Original Article