(Last Updated On: March 28, 2022)

Амбасадорка Републике Србије у Немачкој Снежана Јанковић отворила је циклус виртуелних радионица за српске предузетнике под називом „Трансфер знања – предузетничка дијаспора као генератор прекограничне економске сарадње са Немачком“.

Радионице су намењене малим и средњим предузећима која имају намеру да се ангажују на немачком тржишту. У предстојећа три дана у радионицама ће учествовати пословни људи из Чачка, Kраљева и Kрушевца, а пројекат се реализује кроз иницијативу Централног савета Срба у Немачкој уз финансијску подршку ГИЗ-а, односно Савезног министарства за развојну сарадњу Немачке.

Обраћајући се присутнима, амбасадорка Јанковић је указала да у врло добрим свеукупним билатералним односима Србије и Немачке привредна сарадња заузима посебно високо место. Преко 500 компанија са немачким капиталом послује у Србији и запошљава око 73 хиљаде људи. Амбасада је сведок да се сваким даном јављају нове компаније заинтересоване за улагање у Србији или успостављање неке врсте пословне сарадње са нашом земљом и за очекивати је да наши привредни односи са Немачком и надаље буду у успону. То је свакако веома повољан амбијент за пословно повезивање и ширење нашег наступа на немачком тржишту.

Амбасадорка Јанковић је као веома значајно истакла искуство које у том погледу могу да пренесу наши пословни људи из Немачке, као традиционално предузетнички оријентисане привреде, не само у јачању предузетништва, већ и у успостављању система дуалног образовања којим Србија настоји да трансформише образовни систем и радикално смањи стопу незапослености међу младима.

Указала је да су могућности наше пословне дијаспоре веома велике и у интернационалном контексту, те да би умрежавање српских пословних удружења и привредника у Немачкој, Аустрији, Швајцарској, Америци, Kанади и другим земљама где је наша дијаспора бројна, умногоме помогло и донело запажене резултате у наступу наших малих и средњих предузећа и пласману њихових производа на страним тржиштима.

На крају, поручила је да је Амбасада Републике Србије у Немачкој увек на располагању свим нашим заинтересованим пословним људима, да пружи информације и подршку у њиховом настојању да обезбеде наступ на немачком тржишту, али и у оном другом смеру, да пословни људи из дијаспоре размотре улагања и пословање са партнерима у Републици Србији.

Original Article