У интервјуу за дневни лист „Берлинер цајтунг" о ситуацији на Косову и Метохији, амбасадорка Републике Србије у Немачкој др Снежана Јанковић је истакла да је после посредовања ЕУ и САД ескалација тензија спречена и додала да је било од помоћи то што су Вашингтон, Брисел и Берлин утицали на Приштину да ситуација по питању регистарских таблица деескалира.

Одговарајући на питање новинара о постављању Србије према сукобу у Украјини, амбасадорка Јанковић је нагласила да имамо добре односе са Руском Федерацијом и да желимо да их задржимо, али да је неправедно представљати Србију као „руског савезника у украјинском контексту", наводећи да је за нас од самог почетка Крим део Украјине, да смо два пута гласали за релевантне резолуције ГС УН, да не признајемо републике Доњецк и Луганск – јер је нарушен територијални интегритет Украјине као што је својевремено нарушен и територијални интегритет Србије НАТО нападом.

„Ако је промена граница, као у случају Украјине, неприхватљива, онда је за нас двоструки стандард ако се Србији ово право ускраћује“, нагласила је амбасадорка Јанковић, додавши: „Оно што нас много боли у актуелној дискусији о Украјини је да сви говоре о територијалном интегритету и неповредивости граница, а Србија је једина земља којој је одузета територија у рату који није одобрио СБ УН. То је за нас увредљиво. Ради се о грубом кршењу међународног права, али су неке земље које се данас противе руској операцији у Украјини одобравале кршење међународног права против Србије и признале независност Косова и Метохије“.

На питање новинара у вези са даљим развојем на Косову и Метохији, амбасадорка Јанковић се позвала на дијалог Београда и Приштине и текст Бриселског споразума из 2013. године и истакла да је дијалог једини пут. Наметање прописа око регистарских таблица има висок потенцијал за ескалацију, јер би то значило да тзв. полиција из Приштине има право да конфискује возила онима који не замене таблице.
„Београд ничим није допринео да ситуација ескалира. Напротив. Председник Вучић је читаву ноћ провео у преговорима како би се обезбедило да ситуација остане мирна". Амбасадорка Јанковић је оштро демантовала да постоје некакве групе „милитантних Срба“ које организује Београд и навела да је неминовно да ће, када су људи суочени са претњом такозване косовске полиције да ће им одузимати аутомобиле, доћи до тензија. Амбасадорка Јанковић је истакла да је сигурно да Србија неће дозволити нови погром над Србима на Косову и Метохији, какав се десио 2004. године, и подвукла да ћемо учинити све да, пре свега дипломатским путем, то спречимо.

Амбасадорка Јанковић је нагласила да Приштина одбија да спроведе успостављање Заједнице српских општина, што је предвиђено Бриселским споразумом, и подвукла да Приштина једино жели признање од Србије и ништа друго.
„Ми, пак, желимо да се различити проблеми који постоје решавају у дијалогу. За Србију је најважније оснивање Заједнице српских општина“, навела је амбасадорка Јанковић.

Такође је истакла и да, од када Аљбин Курти води „владу" у Приштини, постоји утисак да дијалог није приоритет, што је и сам више пута потврдио, и подсетила да је, откако је Курти дошао на власт, број инцидената против Срба порастао за 50 одсто.
Јанковић је рекла да се геополитички контекст променио и дa се надамо да ће ЕУ у погледу пријема Србије заступати стратешки приступ.
„Верујемо да Немачка може да допринесе да процес приступања ЕУ буде ефикаснији, више стратешког, а мање техничког карактера", навела је амбасадорка Јанковић.

Original Article