Амбасадорка Републике Србије у Берлину Снежана Јанковић је, у сусрет Дану жена, на позив Торо колеџа у Берлину, учествовала на онлајн панелу „Неистражене пословне могућности за жене у Европи“.

Амбасадорка Јанковић је у свом излагању истакла да је Република Србија направила значајне кораке у циљу унапређења положаја жена у нашој земљи. Додала је да је Влада Србије у претходном периоду усвојила два важна документа, Закон о родној равноправности и Стратегију за родну равноправност за период од 2021.до 2030.године.

Нагласила је да је Србија прва земља ван ЕУ која је израдила Индекс родне равноправности и према којем се сваке године све боље рангирамо, чему сведочи и чињеница да се Србија у 2021. г. налазила на 19 месту, испред чак девет држава чланица ЕУ.

Навела је да је побољшање положаја жена водило и већем учешћу жена у политици и истакла да су, у тренутном сазиву Народне скупштине Републике Србије, од 250 посланика око 46% жене. Истакла је да је према последњем истраживању, од 190 анализираних парламената у свету, Србија заузела 30. место по броју жена посланика.

Што се тиче пословних могућности за жене у Србији, амбасадорка Јанковић је истакла да је примећен све већи број жена које заузимају кључне позиције у привреди, попут директора великих банки, медијских кућа и великих компанија. Нагласила је да је стабилна економска ситуација у Србији довела до јачања предузетништва и покретања приватних компанија од којих су око 30% власници жене.

Истакла је да Влада Републике Србије помаже женама предузетницама давањем бесповратне помоћи и повољним кредитима кроз програм Министарства привреде у вредности од милион евра.

Говорнице на панелу, поред амбасадорке Јанковић, биле су и амбасадорке Румуније и Кипра у Берлину, а након излагања панелиста уследила су питања публике, међу којима су били професори и студенти Торо колеџа, као и шира јавност.

Original Article