Амбасадорка Србије у Немачкој Снежана Јанковић је, у оквиру програма „Источни Бранденбург се састаје са Балканом“, учествовала на онлајн конференцији о сарадњи са Србијом у организацији Индустријске и трговинске коморе Источни Бранденбург.

У свом излагању, амбасадорка Јанковић је говорила о билатералним односима Србије и Немачке, наглашавајући висок ниво политичког дијалога и одличне економске односе две земље.

Амбасадорка је истакла приоритете Владе Републике Србије и институционалну подршку јачању економске сарадње Србије и Немачке преко Привредне коморе и Развојне агенције Србије. Посебно је нагласила потенцијале за сарадњу које нуди иницијатива „Отворени Балкан“ и позвала немачке компаније да прате њен развој и учествују у пројектима.

Јанковић је нагласила да је, упркос пандемији, одржан изузетно висок ниво политичког дијалога са Немачком, што доказује и посета канцеларке Ангеле Меркел Србији у септембру, као и посета потпредседнице Бундестага Клаудије Рот у октобру ове године.

Такође, навела је да је Немачка најважнији трговински партнер Србије, један од највећих инвеститора и донатора, са којим је обим спољнотрговинске сарадње у константном порасту, чак и у години пандемије. Подвлачећи да је преко 400 немачких компанија активно на српском тржишту, амбасадорка Јанковић је рекла да оне запошљавају око 75 хиљада људи, уз напомену да је наш циљ да ускоро тај број достигне 100 хиљада. Важан фактор је и дуално образовање, које се реализује у сарадњи са бројним фирмама из Немачке.

Наши грађани који живе и раде у Немачкој, којих је према званичним немачким статистикама око 237 хиљада, а по нашој процени, узимајући у обзир порекло, између 500 и 700 хиљада, представљају снажан кохезиони фактор и потенцијал за унапређење свеукупних односа две земље, рекла је амбасадорка.

Јанковић је нагласила да је чланство Србије у ЕУ најважнији спољнополитички приоритет Србије, уз уверење да ће нова методологија имати подстицајни ефекат и да ће убрзати преговарачки процес.

Поред европских интеграција, регионална сарадња је у самом врху наших приоритета, при чему Немачка у томе има важну улогу кроз иницијативу „Берлински процес“, у коме је Србија један од најактивнијих чланова. Важан корак у унапређењу регионалне сарадње је и иницијатива „Отворени Балкан“, коју је Србија покренула заједно са Северном Македонијом и Албанијом али је отворена за све са Западног Балкана, и која има за циљ повезивање региона и његову припрему за интегрисање у ЕУ када се за то створе услови. Позвала је немачке компаније да искористе могућности које пружа иницијатива „Отворени Балкан“ учешћем у њеним пројектима.

Истакла је и да Привредна комора Србије и Развојна агенција подржавају учешће наших привредника на неким од најважнијих сајмова који се одржавају у Немачкој.

На крају, истакла је спремност Амбасаде Србије у Берлину да пружи сваку помоћ и подршку немачким и спрским компанијама које су заинтересоване за успостављање сарадње.

Поред амбасадорке Јанковић, на конференцији су иступали и Франк Алетер, директор Немачко-српске привредне коморе из Београда, Ања Хилдебранд из компаније „Алка мобил“ (ALCA Mobil Logistics+Services GmbH) из места Шторков и Марлен Беневиц из ИТК Источни Бранденбург, као и представници фирми из Србије и Немачке које су заинтересоване за сарадњу.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)