Амбасадорка Републике Србије у СР Немачкој Снежана Јанковић изјавила је у интервјуу за портал ,,Берлин глобал“ да Србија и Немачка имају веома интензивне и разгранате билатералне односе које одликује редован политички дијалог на свим нивоима.

У прилог томе, подсетила је и на недавну посету канцеларке СРН Ангеле Меркел Београду, која сведочи о високом нивоу наших односа и степену међусобног поверења.

Амбасадорка је посебно нагласила одличну сарадњу Србије и Немачке у области привреде и истакла да немачке компаније запошљавају преко 70.000 наших људи, као и да у овој области постоји огроман потенцијал за даљи развој и напредак због атрактивности српског тржишта и услова које нудимо страним инвеститорима.

Такође, Јанковић је рекла да је од посебне важности и недавно потписан билатерални споразум о стратешком партнерству у климатској заштити, за који је СРН издвојила 309 милиона евра.

У погледу сарадње у области културе, амбасадорка Јанковић истакла је значај скорог потписивања билатералног споразума о културној сарадњи између Србије и Немачке, чији текст је усаглашен и изнела нашу намеру да у скоријој будућности отворимо Културни центар Србије у Берлину.

Иако је већина планова Амбасаде морала да буде одложена због строгих мера за сузбијање пандемије које су биле на снази у СРН, Јанковић је пренела снажно опредељење да се немачком аудиторијуму представи дуга традиција богатих културних веза Србије и Немачке и указала да мало која земља може да се подичи блиском сарадњом и пријатељством кључних личности своје и немачке културе као што може Србија, наводећи пример да је Вук Стефановић Караџић сарађивао је са Геотеом, Шилером, браћом Грим и да су неке велике личности немачке културе говориле су српски језик.

У складу са поменутим, Јанковић је истакла да Амбасада планира више изложби о раду Вука Стефановића Караџића са акцентом на његову сарадњу са Немцима и изразила је намеру Амбасаде да се организују културни догађаји посвећени нобеловцима Иви Андрићу и Милошу Црњанском, истакнутим српским писцима и дипломатама.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)