Амбасадорка Републике Србије у Берлину Снежана Јанковић разговарала је телефоном са Омидом Нурипуром, који председава странком Зелени у двојном председништву са Рикардом Ланг.

Теме разговора биле су ситуација у региону западног Балкана, европске интеграције Србије, као и даље унапређење билатералних односа Србије и Немачке.

Омид Нурипур је захвалио на одлуци Владе Републике Србије да подржи јучерашњу резолуцију Генералне скупштине Уједињених нација о украјинској кризи, истакавши да разуме историјски контекст и тежину позиције Србије.

Истовремено је нагласио да је странка Зелених снажан заговорник европских интеграција Западног Балкана, те да у том смислу очекује појачан ангажман Немачке и Европске уније према нашем региону у наредном периоду.

Изразивши интересовање за односе Србије са Кином, указао је да ЕУ сама мора бити активнија у сарадњи, као и промоцији и конкретизацији свог деловања у региону, јер се само тако смањује простор за деловање других актера и великих сила. Говорећи о ситуацији у БиХ, изразио је забринутост и очекивање да се конфликт у Украјини неће пренети и на наш регион.

Амбасадорка Јанковић је информисала саговорника о динамичном развоју српско-немачких билатералних односа, као и да је Србија стратешки опредељена за пуноправно чланство у ЕУ, те да је неопходно да се од ЕУ добије конкретна и јасна перспектива приступања.

Такође је упознала саговорника са ставом Републике Србије о поштовању територијалног интегритета Босне и Херцеговине, али и неопходности поштовања легитимних интереса Републике Српске у оквиру БиХ.

Изражена је обострана спремност на унапређење контаката и сарадње, имајући у виду улогу странке Зелених у формирању спољне политике нове немачке владе.

Original Article