Амбасадор Републике Србије у СР Немачкој Снежана Јанковић имала је видео конференцију са Мајке Билфелт, генералном директорком Индустријске и трговинске коморе Хановера.

Имајући у виду да из Доње Саксоније долазе значајни инвеститори у српску привреду, међу којима је један од највећих компанија Континентал из Хановера, амбасадорка Јанковић је предложила да се интензивирају контакти и сарадња између Привредне коморе Србије и Индустријске и трговинске коморе Хановера.

Представљајући резултате у досадашњој привредној сарадњи Србије и Немачке, амбасадорка је истакла да преко 400 немачких фирми послује у Србији и запошљава преко 75 хиљада људи, те да међу немачким инвестицијама има све више оних који, уз производне, отварају и своје развојно-истраживачке центре. Нагласила је да Србија ставља фокус на сектор информационих технологија и да је управо потписан споразум са Светским економским форумом о оснивању међународног Центра за четврту индустријску револуцију у Србији.

Указала је да, превасходно захваљујући немачким компанијама, све успешнији постаје модел дуалног образовања, који је у Србији заживео последњих година и захваљујући којем је значајно смањена стопа незапослености међу младима. Предложила је да Индустријска и трговинска комора Хановера, заједно са Привредном комором Србије, организује презентацију потенцијала српске привреде, уз могућност директних контаката између привредника. Амбасадорка је упутила позив генералној директорки Индустријске и трговинске коморе Хановер Мајке Билфелт да, на челу привредне делегације, посети Србију.

Мајке Билфелт је захвалила на позиву и рекла да би се посета могла планирати следеће године. Истакла је да би било веома интересантно за представнике пословних кругова у Доњој Саксонији и Хановеру да посете Србију и учествују на заједничкој презентацији потенцијала за привредну сарадњу. Упутила је позив амбасадорки да се у организацији Индустријске и трговинске коморе Хановер обрати привредницима у Доњој Саксонији и додатно им приближи предности улагања у српску привреду.

Билфелт је изразила и наду да ће фирме из Србије учествовати на престижном Светском сајму индустријских технологија у Хановеру, који се одржава 31. маја и 1. јуна ове године.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)