Амбасадорка Републике Србије у Немачкој Снежана Јанковић разговарала је, путем видео-позива, са Оливером Шенком, министром за савезна питања и шефом државне канцеларије Саксоније.

У разговору је било речи о даљем унапређењу билатералне сарадње Србије и Саксоније.

Амбасадорка Јанковић је посебно истакла потенцијале које пружа привредна сарадња, узимајући у обзир да је у Србији присутно већ 400 немачких компанија, које запошљавају 75 хиљада радника.

Нагласила је да Србија, као и Саксонија, посебну пажњу поклања кластеру информационих технологија и микроелектронике и навела да је премијерка Србије Ана Брнабић у Женеви са Светским економским форумом потписала Споразум о изградњи Центра за четврту индустријску револуцију.

Министар Шенк се сложио да у овој области постоје велики потенцијали и предложио да се успостави ближа сарадња између привредних комора и релевантних научно-истраживачких институција у Србији и Саксонији.

У разговору је, такође, било речи о културној сарадњи у светлу важних јубилеја којима се обележава 200 година од сарадње Вука Стефановића Караџића и 240 година од сарадње Доситеја Обрадовића са Универзитетом у Лајпцигу, који се налази управо у Саксонији.

Као даље области потенцијалне сарадње идентификоване су и борба против климатских промена, енергетска транзиција и иновације, у вези са чим је договорена подробнија размена мишљења у циљу конкретизације сарадње Србије и Саксоније.

Original Article