Амбасада Републике Србије у Берлину организовала је 27. априла ,,Вече српске културе” којем су присуствовали представници дипломатског кора, Министарства иностраних послова и других немачких институција, као и академских и пословних кругова.

Током вечери, чији значајан део је био посвећен промоцији Новог Сада као носиоца титуле Европске престонице културе, гости из Немачке, Финске, Сједињених Америчких Држава, Израела, Пољске, Казахстана, Мјанмара и других земаља имали су прилике да се упознају са фолклором, туристичком понудом и богатом културном баштином Србије.

Обраћајући се присутнима, амбасадорка Србије у Немачкој Снежана Јанковић указала је и на дугу и богату историју билатералних односа Србије и Немачке, нагласивши да ћемо крајем године обележити 140 година од потписивања Трговинске и Конзуларне конвенције и успостављања дипломатских односа. Такође је истакла да су многе знамените личности српске културе као што су Доситеј Обрадовић и Вук Стефановић Караџић део свог образовања стицале у Немачкој и сарађивале са немачким великанима попут Гетеа, Шилера, браће Грим и других.

Гости Амбасаде имали су прилике да уживају у народним песмама и играма у изузетном извођењу чланова КУД ,,Златни опанак” из Берлина.

Током вечери приказани су кратки филмови Туристичке организације Србије, као и промотивни филм Новог Сада као Европске престонице културе.

Original Article