У Амбасади Србије у Берлину одржана је свечаност поводом доделе награда ученицима Допунске школе на српском језику у Немачкој за најбоље радове написане у оквиру литерарног конкурса „Мој језик, мој свет – зашто учим српски језик“.

Овај конкурс је на иницијативу амбасадорке Снежане Јанковић расписан поводом Дана словенске писмености 24. маја, али је свечаност због епидемиолошких мера у Берлину одржана касније.
Циљ конкурса је био да се код наше деце која су рођена, расту и школују се у Немачкој, подстакну размишљања о томе зашто је битно да негују знање српског језика и ћириличног писма.
На конкурсу је учествовало 115 ученика од 1. до 8. разреда основне школе из свих делова Немачке, од којих је награђено њих 12. Деци која су освојила награде припале су захвалнице и књиге наших чувених писаца које је обезбедила Амбасада, док су осталој деци додељене пригодне похвалнице за учешће.
Обраћајући се присутнима, амбасадорка Јанковић је, између осталог, истакла да је важно да наша деца у расејању користе српски језик и даље га негују и преносе.
Конкурс је наишао на веома леп пријем код присутних. Родитељи и наставници су посебно изразили захвалност Амбасади, оценивши да је ова иницијатива подстицајно деловала на њихову децу и изразили очекивање да ће таквих и сличних активности бити још више у будућности.
Свечаности су присуствовали награђени ученици из Берлина, Хамбурга, Бремена, Штутгарта, Фрајбурга, Франкфурта на Мајни, Минхена и Гетингена, њихови родитељи и наставници, затим координатор Допунске школе за српски језик у Немачкој Биљана Букинац и координатор за покрајине Баден-Виртемберг и Баварска Татјана Поповић, генерални конзул Србије у Минхену Божидар Вучуровић, генерални конзул у Штутгарту Драган Димитријевић, као и представници медија – Телевизија српске дијаспоре из Минхена и Вести из Берлина.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)