Амбасадор Републике Србије у Швајцарској Горан Брадић учествовао је на видео састанку Управљачког комитета и две радне групе у оквиру договора о реализацији пројекта "Meђународни институт за одрживе технологије у Југоисточној Европи" (South East European International Institut for Sustanaible Technologies – SEEIIST).

Швајцарска је координатор пројекта, који окупља представнике земаља ЈИЕ (Албанија, Босна и Херцеговина, Северна Македонија, Србија, Црна Гора, тзв. „Косово“), као и државе чланице ЕУ – Бугарску, Грчку, Хрватску и Словенију.

Пројекат се бави могућностима успостављања Института за хадронско зрачење и лечење пацијената од различитих врста канцера, који би био изграђен у једној од земаља ЈИЕ, док би се у другима налазили различити хабови и центри, који би међусобно сарађивали.

На састанку су разматрани даљи кораци у вези са дефинисањем критеријума за одабир локације Института, као и правних питања.

Пројекат SEEIIST је замишљен по узору Институт SESAME – у који су укључени научници и различити експерти из седам држава Блиског и Средњег истока – са циљем промовисања сарадње у области науке, технологија и индустрије, развоја образовања и трансфера знања, као и смањења тензија међу државама региона, а у чијем формирању су значајно помогли оснивачи Европске организације за нуклеарна истраживања (CERN).

Original Article