Амбасадор Републике Србије у Берну Горан Брадић учествовао је на економском форуму под називом „Повежимо се – нови механизми сарадње и организације са привредом Србије и Српске“.

У свом обраћању, амбасадор Брадић истакао је најважније економске параметре и успехе на привредном плану у Србији током последње две године, у изузетно тешким околностима услед глобалне пандемије.

Подсетио је, такође, на значајне резултате на плану дигитализације, као и електронске управе, који олакшававају и појефтињују административне процедуре и пословање фирми и позвао је наше предузетнике да својим партнерима у земљама немачког говорног подручја представе добру пословну климу у Србији, компаративне предности у односу на друге државе региона, као и одличне економске споразуме и политичке односе са различитим групацијама и државама света.

Указао је на податке швајцарских институција да се из те земље, пре избијања пандемије, у Србију путем дознака сливало око 400 милиона франака годишње, не рачунајући неформалне канале за слања новца и да је Швајцарска је према том параметру одмах иза Немачке, а испред суседне Аустрије, што представља значајан приход за земљу.

Форум је био посвећен разматрању могућности за још ефикаснију сарадњу предузетника из дијаспоре са привредним субјектима у Републици Србији и Републици Српској.

Форуму је присуствовало око 50 привредника, првенствено из Швајцарске, али и суседне Аустрије и Немачке, представници ПКС, РАС, Привредне коморе Републике Српске, амбасадор БиХ у Швајцарској Боро Бронза, као и двојица холандских произвођача хране ,,Тасос Интернешнал Б.В.“ и ,,ХК Гроуп“ (Tasos International B.V. и HK Group), заинтересованих за улагање у Србију.

Скуп је одржан уз подршку Министарства за европске интеграције Србије, Развојне агенције Аустрије (ADA) и Међународног центра за развој миграционих политика (ICMPD), као и у сарадњи са Развојном агенцијом Србије, Привредном комором Србије и невладином организацијом „Линк ап Србија“ (Link Up Serbia!) у Брунену и у Кантону Швиц.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)