Амбасадор Републике Србије у Швајцарској Горан Брадић састао се са државном секретарком Министарства иностраних послова Швајцарске Ливијом Лој.

Током разговора обострано је оцењено да су билатерални политички и економски односи и током ове године, упркос пандемијским ограничењима, задржали висок ниво квалитета, разноврстности и интензитета.

У протеклих десет месеци одржане су политичке консултације између министарстава спољних послова две земље, а потом и Мешовита комисија за економска питања у Београду.

У Берну је организован Десети миграциони дијалог, као и регионална конференција о успостављању Међународног института за одрживе технологије Југоисточне Европе(SEEIIST), на којој су учествовали представници Србије.

Амбасадор Брадић захвалио је на бројним пројектима у оквиру Развојне помоћи, коју спроводи Државни секретаријат Швајцарске за сарадњу и који је ове године обележио три деценије од почетка спровођења активности у Србији.

Поменуо је, такође, и више значајних инвестиција швајцарских компанија у Србији, попут фабрика „Бери калебо“ (BarryCallebaut) у Новом Саду и „Регент Лајтинг“ (RegentLighting) у Свилајнцу, чији су погони отворени ове године, као и данашњи долазак прве од три нове гарнитуре возова швајцарске компаније „Штадлер“ (Stadler) за брзине до 200 км на час.

Брадић је изразио наду да ће швајцарски инвеститори у још већој мери искористити повољну пословну климу у нашој земљи за нова улагања.

Државна секретарка Лој је истакла да две државе повезују многе заједничке ствари, укључујући и бројну српску дијаспору и да су односи са Србијом и земљама региона Западног Балкана од стратешке важности за Берн.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)