vece s_matijom_2У оквиру акције „Негујмо српски језик”, у Амбасади Србије у Берну је одржано књижевно вече академика Матије Бећковића. Њему су се придружили и ауторка књиге „Звездобројци” Александра Нинковић Ташић и новинар Александар Гајшек. Њихово гостовање у Швајцарској омогућила је књижара „СТАНИ” из Бадена, поводом обележавања 20 година свог рада.

Отварајући скуп, амбасадор Снежана Јанковић је истакла да је Амбасада у Берну, у сарадњи са Министарством културе и информисања, започела спровођење акције „Негујмо српски језик”, гостовањем Љубивоја Ршумовића у Амбасади, у јуну прошле године. Она је навела да се у склопу ове акције планира више догађаја у Швајцарској у циљу неговања нашег књижевног језика и културе говора, с обзиром на бројну српску дијаспору у овој земљи. Изразила је посебно задовољство што амбасада има прилику да, у овиру те акције, угости академика Матију Бећковића и чује његове поруке о значају језика у очувању културе и идентитета српског народа у расејању.

vece s_matijom_3
Матија Бећковић је у свом обраћању говорио о богатству и лепоти српског језика, истакавши потребу чувања и неговања матерњег језика, посебно код наше деце која су рођена и одрастају у иностранству, а затим је читао делове из своје књиге „Праху оца поезије”, посвећене Петру Петровићу Његошу.

vece s_matijom_1

Александра Нинковић Ташић и Александар Гајшек су говорили о лику и делу великих српских умова попут Михајла Пупина, Николе Тесле и Милутина Миланковића.

Догађају је присуствовао велики број представника дијаспоре, као и ученика Српске допунске школе, којима је, пре свега, ова акција и намењена, с обзиром на то да Српска допунска школа у Швајцарској броји 1500 ђака, што је чини најбројнијом у дијаспори.

vece s_matijom

Дан раније, 2. марта, је одржан још један догађај уз подршку Амбасаде Србије и Генералног конзулата у Цириху. Друштво „Просвјета”, Заједница Срба и Савез српског фолклора Швајцарске организовали су пројекцију документарног филма „Косово – моменат у цивилизацији”, редитеља Бориса Малагурског.

film o_kosovu

Публици се обратила амбасадор Снежана Јанковић, која је истакла значај приказивања овог филма ван граница Србије, у циљу представљања лепоте и угрожености српске културне и духовне баштине на Косову и Метохији, од које су најзначајнији споменици под заштитом УНЕСКА.

„Задатак свих нас је да истина о српској културној баштини на Косову и Метохији допре до што више људи, да скрећемо пажњу међународне заједнице о њеном страдању, да говоримо о чињеницама. Док год се боримо за наше људе на Косову, за наше светиње и споменике, дотле ми на Косову трајемо”, рекла је амбасадор.

film o_kosovu_publika

„Косово – моменат у цивилизацији”, кроз причу о детињству новинара Стефана Поповића, проведеном на Косову и Метохији и значењу које за њега имају тамошњи манастири, приказује њихову лепоту и историју и подсећа да је од 1990. године до данас уништено више од 150 српских цркава и манастира. Пројекцији је присуствовао велики број Швајцараца, представника дипломатског кора и дијаспоре.

film o_kosovu_2

Редитељ Малагурски се захвалио Канцеларији за Косово и Метохију и Министарству спољних послова који су омогућили снимање филма.

SHARE