(Last Updated On: January 6, 2022)

Амбасадор Републике Србије у Швајцарској Горан Брадић је у разговору са председником Трговинске коморе Швајцарске за Централну и Источну Европу Оливером Берчингером и генералним секретаром швајцарског Удружења за машинску, електронску и металску индустрију (SwissMEM) Раулом Келером констатовао да је привредна сарадња између две земље, упркос ограничењима која је наметнула глобална пандемија, и у минулој 2021. години, забележила раст, као и претходне 2020. године.

Саговорници су истакли да Србију сматрају не само највећом земљом у Југоисточној Европи, већ и државом која ће у наредној деценији бити један од најважнијих партнера Швајцарске у том региону.

Интересовали су се, такође, како функционише иницијатива „Отворени Балкан“, као и о предностима Србије у односу на друге државе у окружењу, када је у питању Споразум о слободној трговини са Евроазијском економском унијом и Турском, о чему их је амбасадор Брадић исцрпније информисао.

Привредна асоцијација SwissMEM окупља близу 1.300 швајцарских фабрика и фирми из области машинске, електронске и металске индустрије, које запошљавају укупно 320.000 људи. Њихове чланице су прошле године оствариле извоз од 61 млрд. франака (27% извоза Швајцарске) и са 19% учествују у БДП земље.

Original Article