Отправница послова Амбасаде Републике Србије Јелена Блажевић учествовала је на онлајн семинару о улози жена на руководећим позицијама у организацији „Глобалног економског форума“ са седиштем у Манаусу у федералној држави Амазонас.

Скуп је окупио истакнуте жене у области политике, предузетништва, науке, образовања и комуникација, уз присуство бројних стручњака и аналитичара, представника политичких партија, дипломатског кора и друштвеног сектора.

Уводна обраћања одржале су заменице гувернера бразилских федералних држава Пиауи , Пернамбуко и Санта Катарина. Оне су дале осврт на учешће жена у бразилској Влади политици. Посебно су истакле потребу јачања улоге жена на руководећим позицијама и неопходност већег подстицаја учешћа жена у свим секторима у Бразилу.

Јелена Блажевић је говорила на панелу „Руководство жена у међународним односима“, који је обухватио анализу родне равноправности у области јавног управљања и спољних послова.

Блажевић је указала на до сада остварене успехе Владе Републике Србије по питању родне равноправности, значајно присуство жена у саставу актуелне владе, успостављену законску регулативу и податак да је у последњем сазиву Народне скупштине било скоро 40% жена народних посланица.

Осврнула се и на растући број жена на руководећим позицијама у дипломатско – конзуларним представништвима Србије. Посебно је истакла активности Координационог тела за родну равноправност, којим председава потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић и чињеницу да је на челу Владе такође жена.

Говорила је о успеху жена у приватном сектору, те информисала, између осталог, о раду Удружења пословних жена Србије. Нагласила је да је тема родне равноправности у Србији посебно актуелна и да се стално ради на укључивању што већег броја жена у политички, економски и друштвени живот, како би друштво као целина било боље.

Догађај је у директном преносу пратила TВ Култура.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)