У Етнографком музеју у Мартину отворена је изложба слика Павела Хајка, наивног сликара из Ковачице, а отварању је присуствовала отправница послова Амбасаде Републике Србије у Словачкој Марија Барловић.

Отварање изложбе организовали су Словачки народни музеј и Галерија Бабка из Ковачице, под покровитељством Мојмира Врлика, почасног конзула Републике Србије у Словачкој Републици.

Отварању изложбе је присуствовао велики број поштовалаца наивне уметности, а културни програм, који је извео Павел Балаж, допринео је веома позитивном утиску свих присутних.

Отправница послова Барловић је у свом обраћању истакла историјску повезаност народа и културног стваралаштва Србије и Словачке.

Барловић је посебно нагласила да се ове године обележава 220 година насељавања Словака у Ковачицу, као и да традиционалном пријатељству две државе посебан допринос дају представници словачке националне заједнице у Србији, као и српска национална мањина у Словачкој.

Присутне су, поред отправнице послова Барловић, поздравили и Вук Радуловић, саветник у кабинету потпредседнице Владе и министарке културе и информисања Маје Гојковић, Радован Сикора, директор Музеја у Мартину, Јарослав Хрубик, председник општине Ковачица, аутор Павел Хајко и почасни конзул Републике Србије Мојмир Врлик.

Original Article