Дан државности Србије и ове године традиционално је обележен у Бриселу облачењем симбола града “Манекен Писа" у шумадијску народну ношњу.

Амабасада Републике Србије у Белгији у сарадњи са властима града Брисела и белгијским удружењем "Пријатељи Манекен Писа" од 2011. године сваког 15. фебруара организује обележавање Дана државности Србије, спајајући симбол Брисела са препознатљивим елементима српског фолколора.

Окупљење у центру Брисела поздравили су амбасадори Србије при ЕУ и НАТО Ана Хрустановић и Бранислав Филиповић, а о српској традицији и историјату Сретења говорио је Роберт Поповић, заменик амбасадора Србије у Белгији.

”Србија на данашњи дан слави свој национални празник Сретење, а 15. фебруар је један од најважнијих дана у историји Србије. То је истовремено Дан уставности Србије и дан сећања на Први српски устанак 1804. године”, рекао је Поповић.

Он је окупљенима у центру Брисела поновио речи министра спољних послова Србије Николе Селаковића, који је поводом Дана државности поручио да оно што постоји данас не би било да није било онога што се догодило на Стретење 1804. године у близни Тополе.

”Тај тренутак је омогућио постојање наше државе захвљујући хероизму наших предака и њиховој свести о томе да је слобода важнија од свега”, закључио је Поповић

У Бриселу су подсетили и да се Устав Kнежевине Србије усвојен на Сретење 1835. године као један од модернијих, демократскијих и либералнијих устава свог доба делом ослањао и на белгијски уставни модел из 1831. године.

”Манекен Пис” ће током данашњег дана бити обучен у српску народну ношњу, а многобројни туристи су већ искористили прилику да се сликају са симболом Брисела који носи шајкачу и опанке.

Бронзана статуа дечака, висине свега 60 центиматера, направљена је у 17. веку као сећање на легенду о дечаку који је урином угасио фитиљ експлозива и тиме спречио освајаче да дигну у ваздух зидине Брисела.

Статуа ”дечкића”, што је превод имена Манекен Пис са фламанског језика, направљена је 1965. године, док се оригинал чува у Музеју града Брисела.

Шумадијска народна ношња коју “Манекен Пис” облачи сваког 15. фебруара један је од око 1000 костима који се налазе у музеју, а које се користе сходно прилици.

Извор: Танјуг

Original Article