На позив игуманије манастира Драгомирна, мати Марије Магдалене Гергине, амбасадор Републике Србије у Букурешту Стефан Томашевић присуствовао је богослужењу и помену поводом навршених 200 година од упокојења другог епископа Буковине Данила Влаховића.

Парастос је уприличен уз благослов Његовог Високопреосвештенства господина Калиника, архиепископа Сучавског и Радаушког и саслужењем Преосвештеног владике господина Дамаскина Дорнеана.

Према изричитој жељи блаженопочившег епископа Влаховића, другог по реду епископа буковинског (1789-1822), а претходно монаха и намесника манастира у Ковиљу, његови посмртни остаци сахрањени су и налазе се у манастиру Драгомирна.

Епископ и високоцењени вероучитељ Данил сачувао је Катихетску школу у Манастиру Светог Илије, која је спроводила своје активности и у ризници (клисијарници) Манастира Светог Јована Новог Сучавског. Ова школа била је својевремено премештена у Чернoвце и подигнута на степен теолошког института.

Данил Влаховић добио је право администрирања грко-источног верског фонда Буковине претходно контролисаног од Католичке конзисторије у Лембергу (Лавов).

Након службе и помена, сестринство манастира је, у манастирском музеју приредило изложбу печата парохија из Буковине из периода 1775-1918. године.

У свом обраћању и разговорима које је водио са епископом Дамаскином, сестринством манастира Драгомирна, свештенством манастира Путна, Сучавица, Светог Јована Новог и Светог Илије из Сучаве, као и са локалним представницима власти из округа Буковина, амбасадор Томашевић је истакао значај неговања културе сећања и одавања почасти оним појединцима који су својим делима изградили мостове пријатељства, а како би се очували и додатно унапредили братски односи између Србије и Румуније, наших народа и двеју сестринских цркава.

Original Article