Амбасадор Републике Србије у Румунији Стефан Томашевић учествовао је као почасни говорник на отварању „VI Међународне европске конференције о интердисциплинарном научном истраживању“, која се од 26. до 27. августа одржава у Националном институту за економско истраживање „Костин К. Кирицеску“, при Академији Румуније.

Циљ конференције је да подстакне ширу дискусију о најновијим изазовима, могућностима, ограничењима и перспективама у мултидисциплинарном истраживању, као и да подржи даљи развој активности у овој области.

Амбасадор Томашевић је говорио о значају повезивања и јачања економске сарадње, посебно у актуелном глобалном геополитичком контексту, о економским перформансама и достигнућима Србије, као и о билатералним односима Србије и Румуније.

Томашевић је рекао да је Србија, упркос актуелним кризама са којима се свет суочава (пандемија, енергетска криза, инфлација и дешавања у Украјини), захваљујући претходно спроведеним мерама фискалне консолидације, прилично спремно дочекала економску кризу.

Амбасадор је нагласио да Влада Србије интензивно ради на стварању стимулативног инвестиционог и пословног окружења, дигитализацији, енергетској диверсификацији и све већем коришћењу извора обновљиве енергије.

Када је реч о билатералним односима Србије и Румуније, амбасадор Томашевић је истакао да две државе имају традиционално пријатељске односе који представљају одличну основу за проширење сарадње у свим областима, укључујући и економију.

Амбасадор је указао на рекордан обим српско-румунске трговинске размене, остварен у 2021. години, али и нагласио да и даље постоје неискоришћени потенцијали.

Томашевић се заложио за веће приближавање тржишта две државе, кроз интензивирање трговинске размене и већи број директних инвестиција, бољу сарадњу приватног и јавног сектора, повезивање привредних комора и привредника две државе, општина и округа.

Он је додао да, када је реч о српско-румунској сарадњи, огроман потенцијал постоји и у области туризма, посебно када је реч о Дунаву.

Имајући у виду низ изазова и криза са којима се свет суочава, амбасадор је указао на никад већу неопходност регионалног повезивања, у циљу смањења негативних ефеката које имају на економије држава.

Као позитиван пример у том правцу Томашевић је истакао иницијативу „Отворени Балкан“, креирану као механизам за боље повезивање Балкана нарочито у области економије, кроз обезбеђење слободног протока људи, роба, капитала и услуга.

Он је подсетио да ова иницијатива тренутно укључује Републику Србију, Републику Северну Македонију и Републику Албанију, али да је отворена и за остале учеснике западног Балкана.

Амбасадор Томашевић је информисао да ће се од 1. до 4. септембра у Београду одржати Први међународни сајам вина под називом „Винска визија Отвореног Балкана“, који ће окупити регионалне произвођаче вина, сомелијере, дистрибутере и увознике, укључујући и оне из Румуније, и који ће бити одлична прилика за промоцију нашег региона.

Original Article