Амбасадор Републике Србије у Румунији Стефан Томашевић учествовао је на онлајн дебати „Проширење Европске уније – процес одложен на неодређено време?“.

Дебату је организовао Форум за западни Балкан (Western Balkan Forum – WBF) у сарадњи са Националном школом за политичке и административне студије – SNSPA, са циљем да се оцени актуелно стање и напредак западног Балкана у процесу придруживања ЕУ.

Амбасадор Томашевић је у свом иступању, поред истицања спроведених реформи у Републици Србији, додатно информисао о резултатима који су остварени на економском плану, инфраструктурним пројектима и привученим страним директним инвестицијама.

Нагласио је посвећеност Србије стабилности и напретку западног Балкана, међусобној сарадњи и повезивању у свим областима. У том контексту је детаљније информисао и о иницијативи „Отворени Балкан“.

Томашевић је рекао да је придруживање ЕУ стратешки приоритет Србије и да му је она дубоко посвећена.
Изразио је очекивање да ће у овој години доћи до отварања нових поглавља/кластера и до убрзања целокупног процеса ЕУ интеграције.

На дебати су учествовали представници Форума за западни Балкан, Министарства спољних послова Румуније, Представништва Европске комисије у Румунији, Амбасаде Француске, као актуелног председавајућег Савету ЕУ и других држава западног Балкана.

Original Article