(Last Updated On: November 1, 2021)

Амбасадор Републике Србије у Букурешту Стефан Томашевић истакао је, поводом медицинске помоћи коју је Србија упутила Румунији, да је још једном на делу показана солидарност са румунским народом.

У интервјуу за Рејдио Ромениа Интернешнал (Radio Romania International), амбасадор се осврнуо на медицинску помоћ коју је Србија упутила Румунији, као и на актуелну епидемиолошку ситуација у обе земље.

Током разговора, амбасадор је рекао да је иницијатива коју је покренуо председник Републике Србије Александар Вучић имала за циљ да се све оно што је Србија поседовала у одређеном тренутку, а што није било у употреби у нашем здравственом систему, стави на располагање Румунији, а реч је о помоћи која се састоји од више од 6000 јединица моноклонских антитела и 170 концентратора кисеоника.

Истакао је да је поменуту помоћ у Београду испратио министар спољних послова Србије Никола Селаковић, а да је он као амбасадор имао ту част да је дочека у Румунији, заједно са државном секретарком за европске послове у Министарству иностраних послова Јулијом Матеи и Раедом Арафатом, државним секретаром у Министарству унитрашњих послова и шефом Штаба за ванредне ситуације.

Амбасадор је нагласио да је сигуран да је ово чин који ће не само спасити многе људске животе, већ и допринети да међусобни односи буду јачи и развијенији.

Истакао је да је Србија, захваљујући председнику Вучићу, успела да донесе стратешке одлуке када је у питању изградња нових болница и да је, у том смислу, ситуација у Србији нешто боља јер је тиме спречен колапс здравстеног система.

Томашевић је указао да смо сведоци великог броја инфицираних на дневном нивоу, и у Србији и у Румунији, и апеловао на грађане да се вакцинишу и тиме сачувају, не само своје, него и животе својих најмилијих.

Original Article