Ауторски текст амбасадора Републике Србије у Букурешту Стефана Томашевића поводом дешавања у српској покрајини Косово и Метохија.

У српској покрајини Косово и Метохија, спроводи се брутално насиље над српским становништвом другу недељу за редом, од стране припадника тзв. специјалне полиције, који су заправо пресвучени и институционализовани припадници некадашње терористичке УЧК, које се ни по чему не разликује од њихових акција током деведесетих година прошлог и почетком овог века.

Монструозни упади на север КиМ, правдани су борбом против шверца и потребом решавања проблема регистарских таблица, а пратили су их насилно одузимање регистарских таблица са возила која припадају Србима и упади у радње и апотеке. Бацане су димне бомбе и сузавац на окупљени српски народ, на који је и пуцано, рафалном паљбом, услед чега је један Србин тешко рањен и лекари се боре за његов живот, док је десетине Срба теже и лакше повређено.

Реакције из ЕУ и многих њених чланица су апсолутно неадекватне. Оне, као и до сада, почивају на позивању "страна" да се уздрже од даљих једностраних акција које доприносе нестаблилности. Српски народ са правом доживљава обраћање обема "странама", као окретање главе многих међународних актера над тешком судбином нашег народа који је препуштен екстремистима на милост. Поставља се питање има ли имало доследности и принципа или је над Србима дозвољено злостављање само зато што су Срби.

Међународна заједница, УНМИК и КФОР хитно морају да реагују, да осуде и спрече даље насиље над српским народом који се суочава са опасношћу да буде изложен новом погрому, са циљем комплетног чишћења простора КиМ од српског становништва, које је више пута у прошлости некажњено спровођено од стране терориста међу косовским Албанцима.

Нико ко је до сада ћутао док се спроводио, а и даље траје терор над једним народом у срцу Европе, који живи у својој земљи, на сопственим огњиштима и вековима својој територији, нема право да постави питање да ли ће адекватна реакција Србије бити ако будемо морали да заштитимо народ од истребљења, суочавајући се са терористима у оквиру наше територије.

Лицемерје поприма највеће размере и отвара простор за нове преседане. Видећемо ко ће стати на страну истине, међународног права и правде, баш као што су Србија и српски народ вековима чинили, бранећи увек слободу Европе без обзира на цену коју су платили. То је питање части.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)