У организацији Европске фондације Титулеску, уз сарадњу са aмбасадама Чешке, Словачке и Србије у Букурешту одржана је Међународна конференција и изложба посвећена 100. годишњици Мале Антанте (1921-2021).

У свом обраћању, амбасадор Републике Србије у Румунији Стефан Томашевић указао је да је заједничка конференција некадашњих учесница Мале Антанте најбољи начин да се обележи овако значајан јубилеј.

Подсетио је на допринос без преседана који је Краљевина Србија пружила за слободу Европе у Првом светском рату, када је изгубила више од 1,2 милиона становника, што је представљало трећину њене целокупне популације и око 60% мушке популације.

Амбасадор је истакао да је стварање Мале Антанте проистекло из настојања њених држава учесница да осигурају своју слободу и независност, као и да је овај савез, поред одбрамбеног, имао и много шири значај – стратешки, политички и економски.

У том смислу, рекао је да је повезивање држава у савезе и организације у оквиру којих заједнички заступају своје интересе значајно и данас, имајући у виду природу актуелних безбедносних претњи и изазова који захтевају заједничка решења. Нагласио је да је Србија спремна да одговори на све изазове данашњице и одговорно сарађује са партнерима на свим нивоима, руководећи се првенствено својим стратешким приоритетом – чланством у ЕУ.

Информисао је о чврстим везама Србије и ЕУ и сарадњи која се остварује са њеним чланицама и институцијама у свим областима, те подсетио на значајан допринос Србије у оквиру Заједничке безбедносне и одбрамбене политике ЕУ.

Амбасадор Томашевић осврнуо се и на други савез који у данашње време повезује некадашње савезнице Мале Антанте – НАТО, и указао да Србија следи политику војне неутралности која подразумева неприступање војним савезима, али да је то не спречава да развија успешну сарадњу са НАТО у оквиру Програма Партнерство за мир.

Рекао је да су Србија и НАТО чврсто повезани заједничким интересом очувања безбедности на Западном Балкану и на значај Мисије КФОР на Косову и Метохији.

Нагласио је да смо захвални свим државама које поштују територијални интегритет Србије и деле нашу позицију непризнавања једнострано проглашене независности тзв. Косова, изражавајући задовољство што на овакву врсту подршке наилазимо и међу некадашњим савезницима из Мале Антанте.

Томашевић је истакао да је Србија поносна на своје учешће у Малој Антанти и на односе које је кроз историју изградила са њеним државама учесницама – Румунијом, Чешком и Словачком, указавши да нам, у виду заједничког циља, преостаје још само развијање заједничке сарадње у оквиру ЕУ када Србија постане пуноправна чланица и изразио очекивање да ће наше савезнице из Мале Антанте наставити да нас чврсто подржавају у остваривању овог циља.

Поред еминентних представника Европске фондације Титулеску, Министарства спољних послова Румуније, званичника из државних институција Чешке, Словачке и Србије, међу којима се учесницима обратио и државни секретар Министарства спољних послова Србије Немања Старовић, као и представника института и академске заједнице, учесницима су се обратили и амбасадори Чешке, Словачке и Србије.

Original Article

(Visited 2 times, 1 visits today)