Амбасадор Републике Србије у Букурешту Стефан Томашевић присуствовао је свечаности у Националном музеју румунске књижевности поводом уручења награде „Михај Еминеску“ (за поезију и превод) која је за 2020/2021 годину додељена српском песнику и преводиоцу Адаму Пуслојићу.

Адам Пуслојић почасни је члан Румунске академије од 1995. године и већ деценијама, својим бројним преводима књижевних дела, заслужан је за приближавање српске и румунске културе.

Амбасадор Томашевић је у краћем говору истакао да је Адам Пуслојић направио својеврстан мост пријатељства између српског и румунског народа дочаравајући дела Михаји Еминескуа генерацијама у Србији.

Нагласио је да су у Србији, захваљујући његовом раду, познати и савремени румунски књижевници и указао да је Адам Пуслојић, на тај начин дао, изузетан допринос развоју пријатељства два народа.

На крају је истакао да је Србија посвећена раду на унапређењу и развоју односа са Румунијом у свим областима, а посебно у култури која на најбољи начни спаја две земље.

Свечаности су присуствовали и новопостављени државни секретар у Министарству иностраних послова Румуније Андреи Новак, као и српски уметник Драгољуб Фируловић.

Непосредно пре свечаности, у просторијама Амбасаде, амбасадор Томашевић састао се са српским књижевницима Адамом Пуслојићем и Драгољубом Фируловићем, а састанку је присуствовао и потпредседник Савеза књижевника Румуније Разван Ванку.

Саговорници су разменили мишљења о правцима будуће културне сарадње Србије и Румуније.

Заједнички је констатовано да је услед пандемије вируса COVID -19 дошло до одређеног застоја у културној сарадњи и да је потребно интензивније радити на организацији књижевних вечери, концерата и изложби, како би се српска култура још више приближила румунској јавности.Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)