Амбасадор Републике Србије у Букурешту Стефан Томашевић присуствовао је свечаном отварању једне од најважнијих културних манифестација Срба у Румунији – „Дани српске културе у Темишвару“.

У свом обраћању, амбасадор је указао да „Дани српске културе у Темишвару“ на најбољи могући начин илуструју посвећеност и предан рад српске заједнице у Румунији на очувању српског идентитета и нагласио да ова манифестација представља позитиван пример неговања српске традиције и културе целокупној српској дијаспори.

Нагласио је да Србија и њено руководство поклањају посебну пажњу интересима нашег народа ван граница наше земље, као и очувању српског националног идентитета – српског језика, ћириличког писма, културе, вере и обичаја.

Амбасадор Томашевић истакао је да су традиционално пријатељски односи Републике Србије и Румуније поново дошли до изражаја и у тешким временима пандемије и изразио захвалност румунској држави на томе што препознаје потребе српске заједнице и стара се да Срби у Румунији живе у пријатељском амбијенту, равноправно са Румунима, као и са припадницима других националних мањина.

Амбасадор Томашевић је подсетио да се од прошле године прославља 15. септембар као „Дан српског јединства, слободе и националне заставе“, као и да је недавно у Народној скупштини Републике Србије потврђен „Закон о употреби српског језика у јавном животу и заштити и очувању ћириличког писма“.

Сународницима који живе у Румунији упутио је поруку да са поносом говоре својим матерњим језиком, да славе своје славе и негују нашу културу и обичаје и пожелео им успешне „Дане српске културе у Темишвару“.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)