У склопу континуираних иницијатива Амбасаде за успостављање сарадње између Србије и Кореје у области филмске уметности, амбасадор Републике Србије у Сеулу Немања Грбић посетио је седиште Корејског савета за филм и Корејске академије филмских уметности у Бусану.

Председник Парк Кијонг представио је Корејски савет за филм као централну државну институцију за област филмске уметности у Кореји, која ужива широку подршку корејске Владе и Министарства културе, под чијом је јурисдикцијом.

Амбасадор Грбић је истакао да је циљ његове посете Бусану успостављање контаката и разматрање потенцијала за сарадњу у области филмске уметности са Корејом, имајући у виду чињеницу да српски филм није заступљен у овој земљи већ скоро 20 година, као и да је управо у наведеном периоду корејска кинематографија постигла вртоглави успех и сада представља једну од најприсутнијих у свету.

Амбасадор је нагласио да је Србија, као земља која баштини филмску традицију која траје више од једног века, веома заинтересована за сарадњу у овој области, као и за учешће српских филмова на међународним филмским фестивалима у Кореји, укључујући и Међународни филмски фестивал у Бусану, као највећи у Азији. Пренео је интересовање Филмског центра Србије за успостављање директне сарадње са Корејским саветом за филм, као партнерском институцијом из Кореје.

Парк Кијонг је изразио спремност за успостављање сарадње са Филмским центром Србије. Обострано је оцењено да је добра прилика за разговоре две стране предстојећи Међународни филмски фестивал у Кану.

Приликом посете амбасадора Грбића Корејској академији филмских уметности, одржан је састанак са извршним директором Ђо Гуншиком, као и обилазак просторија академије, која располаже импресивним техничким и студијским капацитетима.

Извршни директор Гуншик представио је Корејску академију филмских уметности као елитну школу за образовање корејских режисера и продуцената, која пружа и могућност обуке за стране студенте.

Амбасадор Грбић је саговорнику представио Факултет драмских уметности у Београду, као престижну институцију са дугом историјом у школовању глумаца, режисера и осталих уметника у области филмске уметности, те оценио да постоје значајни потенцијали за успостављање сарадње између овог факултета и Корејске академије филмских уметности.

Извршни директор Гуншик је изразио спремност за успостављање сарадње са Србијом, укључујући и могућност размене посета режисера и продуцената две земље, што је у обостраном интересу.

Представници Корејске академије филмских уметности су изразили интересовање за учешће корејских филмова на међународном филмском фестивалу ФЕСТ у Београду, као и за учешће младих српских режисера на Међународном филмском фестивалу у Бусану.

Original Article