Помоћник министра спољних послова за конзуларне послове Вера Вукићевић и амбасадор Републике Србије у Пољској Небојша Кошутић присуствовали су свечаном отварању Конзулата Србије у Бјалистоку, на чијем челу се налази почасни конзул Јарослав Антихович.

Отварање Конзулата уприличено је у оквиру традиционалне прославе Видовдана, који Пољска православна црква већ 15 година обележава у Бјалистоку.

Свечаној академији и пријему, који су уприличени поводом овог за Србију значајног догађаја у Пољској, присуствовале су бројне званице из Пољске и Србије.

Свечаности је присуствовао представник Министарства спољних послова Пољске Хенрик Литвин, председник Подласког војводства војвода Бохдан Пажковски, заменик градоначелника Бјалистока Адам Мусиук, који су се и обратили присутнима. Такође, међу присутнима били су и представник Српске православне цркве, старешина Саборне цркве из Београда протојереј-ставрофор Петар Лукић, представник Пољске православне цркве архиепископ Бјалистока и Гдањска владика Јакуб, као и свештеник Михал Чиквин из цркве Светог Јована Богослова у Бјалистоку.

Отварање је било пропраћено и наступом хора Музичке академије у Варшави „Варславиа“ под диригентском палицом Милоша Богића, који је, поред извођења српске и пољске химне, одржао краћи концерт, отпевавши окупљенима и неколико српских народних песама.Original Article