(Last Updated On: March 15, 2022)

На позив „Делфи економског форума“, амбасадор Републике Србије у САД Марко Ђурић био је један од говорника на међународној конференцији „Југоисточна Европа и источни Медитеран“ одржаној у Вашингтону.

Амбасадор Ђурић се обратио у оквиру панела “Редефинисани западни Балкан“ на којем је говорио о значају снажне и свестране регионалне сарадње и јачању различитих видова економске и енергетске дипломатије као темељима за очување мира и стабилности.

„Период балканизације Балкана је готов и почиње нова ера заједништва за све актере у нашем региону. Актуелне изазове и кризе са којима се суочавамо можемо превазићи само солидарношћу, сарадњом и повезивањем у свим областима од заједничког интереса“, оценио је Ђурић.

Он је додао и да су предуслови стабилности и добросуседских односа управо сарадња заснована на економији, инвестицијама и отварању нових могућности за повезивање које ће донети бољитак свим укљученим странама.

„То је наш путоказ ка бољој, стабилнијој и перспективнијој будућности. Следећи га показујемо да је свако од нас појединачно поуздан партнер, али и да само заједничким наступом можемо осигурати напредак за све наше грађане. Од суштинске је важности да очувамо мир и стабилност, да будемо посвећени заједничком циљу и да верујемо да заједно заиста можемо све“, подвукао је Ђурић.

Он је говорио и о потенцијалу концепта „Отворени Балкан“ који све више постаје синоним за економску дипломатију, сарадњу, и заједништво као вредности чији је значај посебно акцентован у актуелним условима на међународном плану.

„Визионарски приступ председника Александра Вучића и највиших званичника Северне Македоније и Албаније отелотворио је „Отворени Балкан“ као кључну иницијативу која ће трансформисати и ојачати цео наш регион. Наш труд препознају партнери у Европи, као и у Америци, од којих редовно добијамо уверавања са највишег нивоа о подршци даљем развоју и реализацији конкретних пројеката“, истакао је Ђурић.

Одржана по трећи пут, ова дводневна конференција сваке године у Вашингтону окупља високе представнике америчке администрације, међу којима су званичници Стејт дипартмента, конгресмени, сенатори, као и директори и председници најзначајнијих институција из економског, истраживачког, академског и невладиног сектора у САД.

Организатор конференције је непрофитна организација „Делфи економски форум“ са седиштем у Атини која, између осталог, организује и Економски форум у Делфима као један од водећих економских скупова у Европи.

Original Article