(Last Updated On: November 9, 2021)

Амбасадор Марко Ђурић званично је постао први изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Републици Суринам на нерезиденцијалној основи.

Свечана церемонија предаје акредитивних писама председнику Чану Сантохију одржана је у председничкој палати у Парамарибу.
У разговору са Сантохијем, Ђурић је поновио захвалност Србије на ставу о поштовању територијалног интегритета и суверенитета наше земље, као и на подршци коју нам Суринам пружа у међународним организацијама.
„Србију и Суринам већ деценијама повезују универзалне вредности очувања мира, стабилности и поштовања међународног права. Нашу географску удаљеност превазилазимо континуитетом у билатералном дијалогу, јачањем сарадње наших институција и повезивањем наших народа“, рекао је Ђурић.
Он је додао да га посебно радује чињеница да најважнију спону пријатељства са Србијом представљају управо млади људи, који се сваке године у све већем броју интересују и пријављују за студирање у нашој земљи учешћем у програму „Свет у Србији“.
„Верујем да је сјајна будућност пред односима Србије и Суринама који су данас подигнути на нови, виши ниво“, закључио је Ђурић.

Ђурић је председнику Сантохију пренео и личне поздраве председника Александра Вучића, као и позив да у наредном периоду посети Србију.

Амбасадор Ђурић имао је и одвојени састанак са министром спољних послова, међународног пословања и сарадње Албертом Рамдином, са којим је разговарао о проширењу сарадње двају министарстава, а посебно двеју дипломатских академија кроз студијске боравке и програме стручне праксе.

Original Article