(Last Updated On: February 16, 2022)

Амбасадор Републике Србије у САД Марко Ђурић имао је данас одвојене разговоре са Едом Перлмутером, демократским конгресменом из Колорада, и Брајаном Местом, републиканским конгресменом са Флориде.

Амбасадор Ђурић је искористио прилику да конгресмене упозна са најзначајнијим параметрима инвестиционог и инфраструктурног потенцијала наше земље, регионалном иницијативом „Отворени Балкан“, као и све већим могућностима за свестрано повезивање са релевантним актерима у Србији.

Саговорници су, такође, разменили мишљења о актуелним темама на међународној и билатералној агенди, при чему је посебно препозната потреба за ширим ангажманом на подручју јачања привредне, академске и научне сарадње Србије и САД.

Имајући у виду да конгресмени Перлмутер и Мест у Представничком дому америчког Конгреса заступају савезне америчке државе у којима живи значајно српско исељеништво, још једна од тема која је доминирала у оба одвојена разговора било је деловање и допринос српске заједнице у Колораду и на Флориди свеукупним билатералним односима.

Разговору са конгресменом Перлмутером присуствовао је и Стивен Катић, почасни конзул Републике Србије са најдужим стажом у САД, који својим вишегодишњим залагањем успешно повезује нашу пословну и академску дијаспору у Колораду са матицом.

Original Article