(Last Updated On: May 5, 2022)

Као наставак активности промоције привредних потенцијала региона и Србије, започетих децембрa прошле године округлим столом „Бизнис са Балканом“, у Вашингтону је одржан округли сто „Бизнис са Србијом“ на заједничку иницијативу Америчко-централноевропске пословне асоцијације (АЦЕБА) и Амбасаде Републике Србије у Вашингтону.

Догађај је организовала АЦЕБА као вид промовисања економских, трговинских и инвестиционих потенцијала Републике Србије, а у циљу повезивања и даљег унапређења сарадње са америчким привредним субјектима.

Поред домаћина, председника Асоцијације АЦЕБА Ерика Стјуарта, на округлом столу су говорили заменик помоћника државног секретара САД и специјални изасланик Стејт дипартмента за Западни Балкан Габријел Ескобар, амбасадор САД у Србији Кристофер Хил, који се путем видео-везе обратио из Београда, као и амбасадор Србије у САД Марко Ђурић, чија је иницијална замисао била организација овог скупа.

У свом обраћању, амбасадор Ђурић изразио је захвалност на позитивним оценама и похвалама досадашњег економског напретка и развоја Србије, чему у прилог говори све интензивније присуство страних компанија и инвеститора у нашој земљи.

Говорећи о досадашњој одличној и проактивној сарадњи са Асоцијацијом АЦЕБА, он је изнео и предлог да ова Асоцијација окупи заинтересоване компаније и организује посебну пословну мисију за посету нашој земљи, што је наишло на одобравање присутних и потврду доласка од стране самог председника Асоцијације Стјуарта.

„Будите уверени у пуну подршку и спремност Србије да буде домаћин пословно-трговинске мисије ове јесени, која ће отворити нова врата испуњењу економског потенцијала наше земље и додатно продубити наше билатералне односе“, истакао је том приликом Ђурић.

Он је посебно указао и на важност организације догађаја попут округлих столова, трговинских и пословних мисија као прилика за успостављање контаката, поверења и сарадње који су кључни стубови снажења свеукупних односа Србије и САД.

„Дискусије и догађаји попут овог, на којем се рађају нове идеје, нове иницијативе и нови начини повезивања наших двеју земаља, дају ветар у леђа и додатни замах нашој привредној сарадњи, истовремено се рефлектујући и на друге аспекте наших билатералних односа“, оценио је Ђурић.

Такође је нагласио да само присуство Габријела Ескобара као високог представника Стејт дипартмента и америчког амбасадора Кристофера Хила говори у прилог значају билатералних иницијатива ове врсте и потврђује америчку подршку и спремност на даље јачање економских односа са нашом земљом.

Амбасадор Ђурић је додао да Србија, на челу са председником Александром Вучићем, остаје посвећена циљевима јачања афирмативне слике о нашој земљи као повољном инвестиционом и привредном окружењу, развоја модерних индустрија и дигитализације, као и даљег унапређења билатералних и регионалних односа, за које је уверен да ће се наћи и међу приоритетима будуће нове владе.

Округли сто је и овог пута окупио представнике великих америчких и светских корпорација попут компанија „Филип Морис“, „Виза“, „Ошкош дифенс“, „Мерк“, „УГТ рињуаблз“, „Џејкобс“, „Ситигруп“, „Пало Алто“ и других.

Original Article