Aмбасадор Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама Марко Ђурић, у част обележавања Дана примирја у Првом светском рату, упутио је писма свим члановима Представничког дома и Сената у америчком Конгресу и поклонио им 535 брошева са знаком Наталијине рамонде.

У посебном писму које је послао на адресе 435 конгресмена и 100 сенатора поводом једног од најзначајнијих датума у нашој историји, Ђурић је истакао савезничку, победничку и ослободилачку улогу наше земље у Великом рату.

Он је подвукао да је у борби за слободу Србија изгубила скоро две трећине радно способне мушке популације, односно чак једну трећину тадашњег укупног становништва, чиме је, по броју страдалих у односу на број становника, историјски означена као земља са највећим губицима.

Подсетивши на овогодишњи јубилеј у дипломатским односима и историјско савезништво Србије и САД, Ђурић се у писму осврнуо и на велико признање које нам је тадашњи амерички председник Вудро Вилсон указао наредбом да се српска застава, као прва страна застава у историји, вијори над Белом кућом и на зградама свих јавних институција у Вашингтону 28. јула 1918. године, а у част херојске жртве и борбе нашег народа за слободу читавог света.

Амбасадор Ђурић је члановима Конгреса указао и на вишезначност званичног симбола данашњег празника, који, поред мотива одликовања Албанске споменице у знак сећања на Албанску голготу, у средишњем делу садржи и љубичасти цвет, Наталијину рамонду.

Осим што је географски својствен за наше просторе, биолошка јединственост овог цвета, кога називају и „цвет феникс“, јесте потпуна регенерација, чиме се симболизује поновно рађање, препород и опоравак наше земље након ратних губитака и страдања.

Цитирајући речи Николе Тесле: „Нека будућност говори истину и процени сваког према његовом раду и достигнућима“, Ђурић је писмо конгресменима и сенаторима закључио позивом на заједничко продубљивање односа у будућности.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)